Радун: На КиМ нема производње, контрамере не би имале ефекат

Политички аналитичар Бранко Радун каже за РТС да су се друге земље убациле на тржиште КиМ и оцењује да у случају повратка, српски производи не би поново имали статус као раније.

Бранко Радун је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је одлука Приштине о таксама пре свега политичка, али са економским последицама.

Навео је да су се друге земље убациле на тржиште КиМ, и оценио да у случају повратка, српски производи неће поново имати статус као раније.

Осврнуо се и на позиве да Србија уведе контрамере, истичући да то не би имало ефекта јер Приштина нема никакву производњу.

Што се тиче нових покушаја Приштине да уђе у Интерпол и навода да су Русија, Бразил и Намибија против тога, сматра да ће и сад бити неизвесна борба, јер се лобира од државе до државе.

Подсећајући на хапшење првог човека Интерпола, који је из Кине, истиче да су се ствари промениле па је питање који ће бити однос снага.

Ипак, сматра да Србија има значајну подршку тих држава.

Која искуства Белорусије су корисна за Србију

Говорећи о посети белоруског министра одбране Андреја Равкова, Радун каже да та земља има јаку економију и војну индустрију, и позицију између Русије и Запада.

Лукашенко је, без обзира на свој негативан имиџ у европској јавности, био веома користан играч и Москви и Вашингону када је нешто потребно, оцењује Радун.

Србија може да примени искуства Белорусије у вези са тим што се држава на позитиван начин меша у привреду, попут Кине, и једна је од земаља са најмање криминала и има једну од најнижих стопа незапослености, сматра Радун.

"Трамп жели успех пред изборе"

Трамп је објавио намеру да за новог амбасадора у Србији именује Ентонија Годфрија из Вирџиније. Радун наводи да је Годфри каријерни дипломата и стручњак за Источну Европу, Блиски исток и Русију.

Јасно је да Трампова администрација жели дипломатски успех пре председничких избора, указује Радун.

Међутим, додаје, не види се јасна политичка агенда јер Балкан и Косово нису у фокусу америчке политике.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи