Брнабић: Шарчевић није одговоран, један од најбољих у влади

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да су у образовању највидљивији резултати спроведених реформи и да нема шта да замери Шарчевићу, већ да му захваљује за све што је урадио. Знаће се именом и презименом ко су одговорни за "цурење" тестова из математике, поручила је премијерка.

Ана Брнабић је изјавила да не види одговорност министра просвете Младена Шарчевића за то што је тест из математике "процурео'" у јавност и што је одложено полагање тог предмета из мале матуре, уз оцену да је Шарчевић један од најбољих министара у влади.

Брнабићева је додала да су управо у образовању највидљивији резултати спроведених реформи. Истакла је да нема шта да замери Шарчевићу, већ да му захваљује за све што је урадио у образовању, што је био храбар и што се борио.

"Не прихватам оставку Шарчевића, драго ми је што је он министар просвете и поносна сам што је министар у мојој влади", рекла је Брнабићева новинарима у Паризу, где борави у званичној посети, коментаришући случај са крађом теста из математике и одлагањем полагања мале матуре.

Премијерка је напоменула да јој није драго због свега што се десило са полагањем мале матуре и додала да се то дешава и у другим земљама - у Хрватској, Великој Британији и многим напреднијим земљама ЕУ.

Премијерка је нагласила да се поступило најбоље што је могло у датим околностима и да је проблем одмах уочен тако да је плагање теста из математике померено само за дан.

Брнабићева је истовремено указала и на потребу да се тестови за полагање матуре дигитализују.

"Цела матура и тестови биће много безбеднији од следеће школске године и у томе ћемо бити једна од напреднијих земаља", навела је премијерка и приметила да се "проваљивање" тестова и раније дешавало, али да се у јавности није дизала толика гужва око тога као овог пута јер је, како каже, раније било много већих проблема о којима се говорило.

"Знаће се именом и презименом ко су одговорни"

Упитана ко сноси највећу одговорност за крађу тестова, Брнабићева је рекла да није боравила у Србији када се све дешавало и да нема довољно информација нити права да сваљује одговорност на било кога.

Истакла је да све релевантне институције раде на том случају и да ће се све решити у најкраћем могућем року. "Знаће се именом и презименом ко су одговорни, а то ће уз дигитализацију и технолошки напредак допринети да следеће године све буде другачије и да се такве ствари више не раде", нагласила је премијерка.

На питање да ли мали матуранти, родитељи и наставници сада могу бити сигурни да неће бити проблема у вези са коначним исходом мале матуре, премијерка је навела да то што је Министарство просвете одмах реаговало доказује да тестови јесу и да ће бити апсолутно сигурни.

"Политички гледано, вероватно је најлакше било да се зажмури на једно око и пусти да то тако прође. Међутим, одмах смо реаговали и обезбедили резервне тестове и све системе контроле", навела је Брнабићева.

Како је рекла, лично је заинтересована да са полагањем матуре све прође како треба, јер је и њен братанац мали матурант.

"У контакту сам са њим и целом породицом да бих знала како је прошао и како је на њега деловало одлагање теста. Није крај света", рекла је премијерка.

Подсетила је на време када је и сама полагала пријемни испит за средњу школу.

"Погледајте какво је било наше школовање у прошлости. Три месеца пре краја школске године није се знало да ли ћете имати матуру, како ће изгледати матура, да ли ћете и из чега имати пријемни. Данас је Србија много другачија земља", рекла је Брнабићева.

Говорећи о резултатима у образовању током Шарчевићевог мандата, подсетила је да је после 10 година "неуспелих и јалових покушаја" програмирање уведено као обавезан предмет у основне школе и у чему је, истакла је она, Србија препозната као један од лидера у Европи.

Програмирање није уведено тако да децу учите шта су компјутери, флопи дискови, како се историјски развијала ИТ индустрија, већ учите "Скреч, "Пајтон", а од 1. септембра ове године "Pygame", што су најнапредније технологије.

Премијерка је навела да је уведен и систем дуалног образовања захваљујући чему је, каже, МТУ данас у Србији.

Додала је да је, од када је Шарчевић на челу Министарства, у Србији први пут формиран Фонд за науку, као и да је дуално образовање уведено у високо школство, а предузетништво и финансијска писменост у основне школе.

"Пет пута су повећана специјализована ИТ одељења у средњим школама, за 20 одсто смо повећали капацитет техничких факултета - њихов број, просторије, опрему...", навела је Брнабићева.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво