ЕУ: Србија да убрза реформе, Београд и Приштина да наставе дијалог

ЕУ позива Србију на убрзавање реформи владавине права, похваљује спроведене економске реформе, а од Београда и Приштине тражи наставак дијалога, стоји у закључцима који је Савет министара ЕУ усвојио у Луксембургу. На састанку чија тема је проширење на Западни Балкан, европски министри одложили су одлуку о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом за другу половину године.

Савет министара позива Београд да значајно убрза реформске напоре и оствари конкретне и опипљиве резултате у основним областима, пре свега владавини права.

Министари ЕУ поручују да је садашњи статус кво у дијалогу Београда и Приштине неодржив и позива на наставак дијалога "што је пре могуће".

"Приштина мора да повуче уведене тарифе и уздржи се од сваке акције која може бити схваћена као провокација", наводе министри и оцењују да је увођење тарифа јасно кршење ЦЕФТА споразума и духа Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Приштине, и уједно подривање регионалне сарадње.

Кад је реч о Београду, потребни су даљи напори на "успостављању повољног амбијента за дијалог, укључујући и ангажман Београда на међународном и регионалном плану и уздржавање од акција које могу бити схваћене као провокација", стоји у закључку.

Министри су похвалили "континуирани напредак" Србије у економским реформама и позвали на даље подстицање конкурентности и дугорочног раста "кроз структурне реформе, посебно енергетског сектора и тржишта рада, као и већу транспарентост и предвидљивост законског оквира".

Са друге стране, европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да Европа мора да држи реч и да то шаље сигнал и у случају Београда и Приштине.

"Без уверљивог примера тешко је мотивисати лидере да улазу у компромис. То су тешке одлуке и они морају да знају да ће довести до позитивних последица у европским интеграцијама", сматра Хан.

О парламенту и слободи изражавања 

Подсећајући да је европска интеграција стратешки избор Србије, Савет министара ЕУ позвао је власти на "чвршћу посвећеност европским вредностима", истичући да би Влада Србије требало да о томе активније и јасније комуницира у јавности.

Транспаретност, квалитет доношења закона и истински међпартијски дијалог треба да буду појачани, наводи се у тексту закључака који се односи на рад парламента.

У делу који говори о владавини права, наглашава се да је потребан "посебан нагласак на независност и ефикасност правосуђа, укључујући и текуће промене устава" као и опипљиви резултати у борби против организованог криминала, корупције и прања новца.

"Недостатак напретка у области слободе изражавања и даље је разлог за озбиљну забринутост", наводи се у закључцима, уз оцену да је остварен напредак у припреми медијске стратегије, која треба да буде "хитно примењена у пракси на инклузиван и транспарентан начин".

"Румунија је као председавајућа ЕУ снажно подржавала проширење. У случају Србије крајем месеца очекујем да ћемо успети да отворимо бар једно ново поглавље", истакао је румунски министар за Унију, Георг Циамба. 

Министри позивају Србију да се "поступно" усклади са заједничком спољном политиком ЕУ и да "приоритетно" преокрене садашњи негативни тренд у овој области, истовремено поздрављајући активно учешће Србије у мисијама и операцијама ЕУ.

Одлука о преговорима са Северном Македониом и Албанијом померена је за октобар, с тим сто је зелено светло вероватније за Скопље, него за Тирану. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво