Представљен извештај ДРИ, збир неправилности 217 милијарди динара

Пoсланици Скупштина Србије завршили су расправу о извештају о раду Државне ревизорске институције за 2018.годину, а сутра ће разматрати извештај о раду Фискалног савета.

Представљајући извештај у парламенту, председник Савета ДРИ Душко Пејовић навео је да је та институција утврдила више грешака и неправилности у пословању буџетских корисника чија вредност износи 217 милијарди динара.

Душко Пејовић је навео да је ДРИ сачинио 436 ревизорских извештаја, од чега 141 финансијски извештај, а да су грешке у финансијском извештавању износиле 195 милијарди динара, што је 90 одсто свих грешака.

Десет одсто су неправилности које се односе на поступке обрачуна плата, зарада, јавних набавки, исплата без правног основа, наводи Пејовић.

Посебно је нагласио да не постоји у довољној мери интерна ревизија у јавном сектору.

"Код доношења одлуке о буџету утврдили смо грешке где је више опредељено средстава, на пример, од Министарства просвете за пет факултета, а мање по истој основи за три факултета, или да примања и приходи нису извршени у складу са упуством", рекао је Пејовић.

Навео је да је код прихода и примања утврђено да је погрешно исказано 80 милијарди динара и истакао да је то највећа појединачна грешка у целом утврђеном поступку ревизије.

Што се тиче направилности код прихода, оне износе 1,77 милијарди динара, а односе се да локалне администрације нису предузеле одговарајуће мере за наплату потраживања на основу пореза на имовину и других прихода, или да приходи нису уплаћивани преко прописаног уплатног рачуна.

С друге стране, неправилности код расхода укупно износе 2,72 милијарде динара и односе се на случајеве исплата без правног основа, или дазвршен исплат, без валидне документације

"Јавне набавке се поново јављају као један од препознатљивих проблема у јавном сектору. Извршили смо испитивање 25,8 милијарди уговора у јавним набавкама, од чега смо утврдили 3,14 милијарди неправилности, или 12 одсто", рекао је Пејовић.

Напомиње да се највеће неправилности односе на то да су закључени уговори и извршене исплате, а да нису спроведени поступци јавних набавки или да јавне набавке нису биле ни планиране.

Пејовић је потврдио да је Управа за јавни дуг правилно извршила своју активност и указује да се јавни дуг у БДП-у и даље смањује, али је и даље изнад 45 одсто као законског лимита.

Расправа о извештају

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета рекла је да су радикали детаљно погледали извештај ДРИ који, како каже, указује на катастрофални рад појединих органа, судова, локалних самоуправа.

Она је питала председника ДРИ колико су они заиста независна институција и да ли је добро да им финасијски план, у том смислу, одобрава Министарство финансија.

"Како ћете онда контролисати Министарство финансија", питала је Радета, а интересовало је и какав је однос власти према тој институцији, да ли их заиста третирају као независне.

Радета је рекла да је власт говорила како су "направили чудо" у јавним набавкама, а да се из извештаја ДРИ види да "то баш и није тако".

"Шта се десило са председником локалне самоуправе где сте нашли пропусте? Да ли је њему фалила длака са главе? Није. Забрињавајуће је да ви поднесете 2.000 прекршајних пријава, а да је више од 1.000 застарело. То је недопустиво. Волели бисмо да затражите од судова које су васе пријаве застареле, па да мало о томе поразговарамо", рекла је Радета.

Председник Савета ДРИ одговорио је Радети да "апсолутне независности" нигде нема, али да је "релативна независност" на виском нивоу. 

"Што се тиче Министарства финансија они нам дају сагласност за кадровски план и то није добро, и то смо изнели на одбору као проблем", рекао је Пејовић. 

Прецизирао је да се посао ревизора не завршава давањем извештаја, јер се субјект ревизије обавезује да отклони уочене неправилности и да у закону није прецизирано до када то мора бити споведено. 

"За неке препоруке је потребно мало, а за неке доста времена за извршење. Друге врсте препорука које се односе на завршни рачун, не могу се извршити док се не заврши година. У нашем закону није унет крајњи рок, а у неким државама је три, четири године. Мислим да би и ми требало то да променимо", навео је Пејовић.

Додао је да су плате и јавне набавке већински проблем, а на питање да ли су враћена средства тамо где је утврђен мањак, Пејовић је одговорио да они нису овлашћени да дају налог за враћање новца, нити су инспекција да могу да наложе. 

"Ми можемо само да оценимо неправилност", указао је Пејовић. 

Истакао је да је ДРИ поднео 2.165 прекршајних пријава, као и 263 кривичних, од којих је 129 застарело.

Један од проблема су рачуводствене апликације које су неправилне и штетне, истакао је Пејовић.

Радета је полемисала и са председницом Одбора за финансије Александром Томић о локалним самоуправама и колико су председници општина упућени у финансије, јер нису сви економисти и поручила "да је председник општине налогодавац буџета, те да свако зна да не може да потроши више од предвиђеног буџета". 

"Не бранимо своје општине, говоримо о вашим општинама, Стари град је ваша општина, а (Марко) Бастаћ је направио мањак. Ми имамо председнике општина лекаре, агроинжењере... Начелник погрешно прокњижи, а он то као лекар не зна, а разлог погрешног књижења може бити незнање, али и неки други разлог, али председник општине је тај који ће одговарати", рекла је Томићева.

Радета је одговорила Томићевој да су радикали коалициони партнер у општини Стари град, али и да су са напредњацима у коалицији у Пожеги. "Сви ваши су похапшени, радикали су чисти, тако да немојте нама те приче", рекла је Радета. 

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић рекао је да 217 милијарди неправилности који је утврђен код субјеката код којих је ДРИ успео да изврши контролу указује да јавни сектор трпи енормно. 

Указао је и на 15 милијарди динара неевидетираних прихода укључујући и буџет који је пропустио да евидентира део од тих 15 милијарди прихода, што је једнако годишњем износу капиталних улагања у Министарству одбране или двогодишњем буџету за изградњу на пример једне битне путне деонице у Србији. 

"Ти који су пропустили да евидетирају своје приходе су вероватно дошли по субвенције и добили их и оптеретили на тај начин све пореске обвезнике из грубости, немара и непажње, а можда и зле намере", оценио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се