Посланици о Јови Бакићу, тестовима и званичници Црне Горе

Посланици су у Скупштини Србије постављали питања извршној власти и државним органима, а интересовало их је да ли ће неко поднети оставку јер су процурели тестови за упис у средњу школу, да ли ће тужилаштво покренути поступак против социолога Јове Бакића, као и шта ће влада предузети након изјаве званичнице Црне Горе.

Посланик владајуће Српске напредне странке Александар Марковић питао је да ли ће ће тужилаштво покренути поступак против социолога Јове Бакића због позивања на револуцију и претњи "некаквим дугим цевима".

Марковић је додао да се "у делу медија које контролишу Ђилас, Шолак и остали поводом полицијског саслушања Бакића данима ствара хистерија да се ради о нападу на њега, гушењу слободе изражавања и репресији".

"Tај Јово Бакић, који се представља као социолог, у више је наврата призивао неке револуције, револуционарне судове, пребијање политичких противника, јурњаве по улицама и сличне сценарије, а кап која је очигледно прелила чашу, била је изјава о дугим цевима у контексту упада дела опозиције у зграду РТС-а", навео је Марковић и додао да би Бакић у било којој другој земљи већ био ухапшен и процесуиран због таквих изјава.

Марковић сматра да постоји "широки фронт" у коме учествују најразличитији фактори којима је заједнички именитељ "мржња према Александру Вучићу и СНС-у", а у њему су, каже, неки такозвани медији, док неки глуме да су независни стручњаци, новинари, судије.

"Порука за њих је да џабе призивају пребијање људи и револуције, 5. октобар се у Србији више неће догодити", рекао је Марковић.

Шеф посланичког клуба Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић истакао је да би проблеми унутар држава региона требало да се решавају дијалогом, а никако кроз једностране акте и насиље.

Он је указао да су у Хрватској претучени сезонски радници, да су спортисти из Србије такође имали проблеме, а да су спортска дешавања у Србији у којима су учествовали и Хрвати протекли без инцидента, те упитао ко треба да нормализује понашање.

Омладинска фудбалска селекација ОФК Пожега је протеклог викенда боравила у Италији, а на граници са Хрватском су им тражили да "окрену мајице", рекао је Милићевић и упитао да ли је тачно и да су нападнути тренер и координатор селекције Чукаричког који су боравили у Загребу.

Предраг Јеленковић из СДПС-а питао је Министарство државне управе и локалне самоуправе о могућности оснивања локалних савета за безбедност, док је Ђорђа Комленског из Покрета социјалиста интересовало зашто је Град Београд каснио са сузбијањем ларви комараца.
Комленски је питао хоће ли се по хитном поступку организовати акција сузбијања комараца из ваздуха с обзиром на то да, како каже, становници Обреновца и околине нису у могућности да изађу из својих домова и обављају пољопривредне радове.

Татјану Мацуру из Странке модерне Србије занимало је да ли ће неко поднети оставку због тога што су "процурела" питања за упис ђака у средњу школу, уз подсећање да је тако 2013. године учинио Жарко Обрадовић.

Наводећи да су најављиване строге мере како се ситуација из претходних година не би поновила, Мацура је упитала како је могуће да су се на интернету појавили решени задаци.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је да данашњи пропуст Министарства просвете не сме да се заврши онако како то планира министар Младен Шарчевић, који је навео да одговорност треба тражити на терену. Одговорност, каже Јерков, треба тражити у надлежном министарству.

"Пре свега, одговорност треба да сносе они који су на овај начин узнемирили хиљаде породица и ђака. Сада им се прави додатни стрес померањем матуре из математике и лицитирањем да ли ће сутра бити одржан комбинован тест. Одговорност захтевамо пре свега од министра Шарчевића, а не од некога у некаквој школи, што је очигледно план министарства", рекла је Јерков.

Посланик Ђорђе Вукадиновић питао је шта ће Влада Србије и Министарство спољних послова предузети поводом инцидента који је изазвала Мирна Никчевић, службеница амбасаде Црне Горе у Турској, која је навела да би "запалила Храм Христовог спасења у Подгорици и сва говеда тамо".

"То је крупна ствар да би се могла игнорисати", рекао је Вукадиновић, наводећи да је реч о саветници у амбасади, а не о "неком успаљеном пубертетлији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво