Дачић: Постоји интерес за унапређење сарадње у Црноморском региону

Свеобухватна сарадња са земљама региона и шире, опредељеност за регионални економски и привредни развој, као и размена културних вредности и несметано кретање људи и капитала су принципи и вредности за које се Србија снажно залаже, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на министарској конференцији о сарадњи држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу са државама чланицама Европске уније.

Ивица Дачић је, обраћајући се на министарској конференцији, истакао је да тај скуп, пре свега, потврђује интерес за унапређивање сарадње у Црноморском региону.

"Као представник земље којој је један од примарних спољнополитичких циљева чланство у ЕУ, указујем да посебну пажњу као држава придајемо управо данашњем састанку. Могу слободно рећи да нас она иста уверења, принципи и визије које смо унели са собом приликом учлањења у Организацију за црноморску економску сарадњу (BSEC), у великој мери одређују и као кандидата за члана ЕУ", рекао је Дачић.

Нагласио је да свеобухватна сарадња са земљама региона и шире, опредељеност за регионални економски и привредни развој, као и размена културних вредности и несметано кретање људи и капитала остају принципи и вредности за које се Србија снажно залаже.

"Интересантно је посматрати у коликој мери се циљеви и настојања две организације поклапају, а када се циљеви поклапају, онда се најчешће поклапају и изазови или боље рећи проблеми са којима се суочавамо на путу реализације тих циљева", додао је Дачић.

Ипак, како је рекао, на том путу нисмо сами, већ корачамо заједно са поузданим и искреним партнерима, подједнако снажно опредељеним да овај регион учинимо још бољим местом за живот.

"Србија се у оквиру BSEC снажно залаже за сарадњу са другим међународним организацијама, међутим, услед посебних околности, сарадњу са ЕУ сматрамо оном од примарног значаја", нагласио је Дачић.

"Развој земаља Црноморског региона у интересу ЕУ"

Указао је да је интерес обостран, јер поред географског основа који природно налаже сарадњу, "равномеран и прогресивни привредни развој земаља Црноморског региона је у директном интересу земаља ЕУ појединачно, као и ЕУ као организације у целини".

"Посебно бих се осврнуо на развој инфраструктуре чији ефекти имају далекосежне позитивне последице и излазе ван државних граница. Задовољство ми је да обавестим присутне да Србија већ годинама уназад значајне напоре усмерава управо ка модернизацији и изградњи инфраструктуре у свим сегментима саобраћаја, укључујући и пловне путеве", поручио је Дачић.

Истакао је да намеравамо да истрајемо у намери да модернизујемо постојећу и изградимо нову инфраструктуру, јер смо "свесни да је она основа за чвршће повезивање на националном, али и на наднационалном нивоу".

"Поменути напори значајни су како за Србију, регион, тако и за Европу у целини. Бржи проток људи и робе даје замајац развоју привреде, а јаке привреде повлаче за собом и развој осталих друштвених вредности, стабилне стандарде, културу и олакшавају остваривање заједничких циљева земаља региона", додао је шеф српске дипломатије.

"У оквиру ЕУ основати групу за сарадњу" 

Речи као што су "потенцијал", "одговарајући оквир", "синергија" вероватно су најчешће коришћене у нашим обраћањима на скуповима BSEC, рекао је Дачић.

"Мислим да смо данас на правом месту, овде у Бриселу, да ове речи претворимо у конкретне идеје, да те идеје добију своје званичне називе у виду пројеката, да пројекти добију конкретне људе који ће бити задужени за њихово спровођење и који ће нас на редовној основи о томе извештавати", истакао је министар.

"Наши пријатељи из ЕУ врло добро владају таквим механизмима, а ми на том плану настојимо да што више од њих научимо и применимо. У том смислу, Србија ће настојати да, у наредном периоду, допринесе и у фази планирања и у фази реализације конкретних пројеката, кроз сарадњу са нашим бугарским и румунским партнерима, као чланицама ЕУ, а у оквиру BSEC", нагласио је Дачић.

Подсетио је да у оквиру BSEC већ дуже време постоји радна група за сарадњу BSEC и ЕУ, која на јасан начин сведочи о опредељености обе стране за сарадњу.

"Сматрам корисном идеју да и у оквиру ЕУ буде основана група сличног или већег капацитета, те да се сарадња у што већој мери остварује на терену и у пракси", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи