Taчи: Добри односи са Београдом златна шанса за улазак у ЕУ

Косовски председник Хашим Тачи каже да предстојећи самит у Паризу почетком јула треба да отвори пут за постизање споразума између Београда и Приштине.

Хашим Тачи напомиње да нико не може да замени Европу која посредује у разговорима Београда и Приштине, али додаје да су односи две стране толико крхки да се споразум не може постићи без снажне подршке Сједињених Америчких Држава.

"Самит о Балкану у Берлину крајем априла није донео ништа конкретно. Није било координације са САД. Надам се да ће на самиту у Паризу почетком јула ствари бити другачије и да ће постојати пуна координација између Париза и Вашингтона", рекао је Тачи за француски Експрес током викенда, преносе приштински медији.

Тачи је додао да верује у прагматизам и визију француског председника Емануела Макрона који је, каже, свестан ситуације и зна да је то важно за Европу.

"Ако не можемо да створимо добре односе са Београдом, никад нећемо постати чланица ЕУ и НАТО. То је златна шанса. Ако пропустимо ту прилику, наша деца ће трпет последице. Наћи ће се у ситуацији 'замрзнутог конфликта' кој би у сваком тренутку могао да ескалира", навео је Тачи.

Упитан на какав компромис са Београдом је спреман, истакао је да је његов циљ постизање повољног споразума, али признаје да ће то бити тешко.

О размени територија, каже, никад није било разговора.

"Али ако дође до свеобухватног споразума, сви знају да ће једна од главних тема разговора бити демаркација између Косова и Србије. Ово питање неће моћи лако да се реши јер је оно веома осетљиво питање на Балкану. Моја намера је да не мењам границе, већ да х отворим као што је свуда у Европи", закључио је Тачи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи