Taчи: Добри односи са Београдом златна шанса за улазак у ЕУ

Косовски председник Хашим Тачи каже да предстојећи самит у Паризу почетком јула треба да отвори пут за постизање споразума између Београда и Приштине.

Хашим Тачи напомиње да нико не може да замени Европу која посредује у разговорима Београда и Приштине, али додаје да су односи две стране толико крхки да се споразум не може постићи без снажне подршке Сједињених Америчких Држава.

"Самит о Балкану у Берлину крајем априла није донео ништа конкретно. Није било координације са САД. Надам се да ће на самиту у Паризу почетком јула ствари бити другачије и да ће постојати пуна координација између Париза и Вашингтона", рекао је Тачи за француски Експрес током викенда, преносе приштински медији.

Тачи је додао да верује у прагматизам и визију француског председника Емануела Макрона који је, каже, свестан ситуације и зна да је то важно за Европу.

"Ако не можемо да створимо добре односе са Београдом, никад нећемо постати чланица ЕУ и НАТО. То је златна шанса. Ако пропустимо ту прилику, наша деца ће трпет последице. Наћи ће се у ситуацији 'замрзнутог конфликта' кој би у сваком тренутку могао да ескалира", навео је Тачи.

Упитан на какав компромис са Београдом је спреман, истакао је да је његов циљ постизање повољног споразума, али признаје да ће то бити тешко.

О размени територија, каже, никад није било разговора.

"Али ако дође до свеобухватног споразума, сви знају да ће једна од главних тема разговора бити демаркација између Косова и Србије. Ово питање неће моћи лако да се реши јер је оно веома осетљиво питање на Балкану. Моја намера је да не мењам границе, већ да х отворим као што је свуда у Европи", закључио је Тачи.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Tako ti milosti Bozije Taci,

kao sta ces ti koristiti tu sansu; kao drzava, kao pokrajina srpska ili kao velika Albanija. Reci miloga ti Boga ili Alaha, ne znamo kako zazivas pomoc. O, pardon, to se onda kod vas zove: Bog Amerika.

(понедељак, 17. јун 2019, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

tzv.Severni Kipar = tzv.Kosovo

Srbija, jedino moze da udje u Evropsku Uniju na isti nacin kao i Kipar 2004, a to znaci da se pravila EU primenjuju na centralnu Srbiju. Slazem se sa Tacijem da vrata EU za Albance sa KiM vode kroz srpska vrata a to se jedino moze ostvariti mirnom re-integracijom KiM u sastav Srbije (po principu visoke autonomije -republika minus)., inace mogu da zaborave na svoju zlatnu sansu. Realno gledano ulazak Albanije u EU je tesko zamislivo a tek tzv. Kosova, pa u to ni oni neveruju.

(понедељак, 17. јун 2019, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Krhki Odnosi

Dve Koreje. Severna i Juzna

(понедељак, 17. јун 2019, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Dve drzave

Da ne pricamo o Srbiji i BIH.

(понедељак, 17. јун 2019, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

krhki odnosi..

Ako tako gledamo i Srbija ima dve drzave, jedna je Srbija a druga Hrvatska
..

(понедељак, 17. јун 2019, 15:38) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Dace bog da se konacno postigne sporazum.

(понедељак, 17. јун 2019, 14:31) - Afrim G. [нерегистровани]

Krhki Odnosi

Pa ima, kako nema i to usred Evrope. Nemacki narod ima 2 drzave. Jedna je Nemacka a druga je Austrija :-)
Pozdrav

(понедељак, 17. јун 2019, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Vid sad

Neko im je rekao da budu pristojniji u izjavama.

(понедељак, 17. јун 2019, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

Krhki Odnosi

Odnos Beograda i Pristine je krhak, jer dve strane imaju potpuno dijametralno vidjenje realnosti. Dva naroda takodje imaju dve realnosti, samo sto niko u svetu, u UN, u politici ne zeli da prizna da dva naroda vec imaju svoje dve suverene drzave, a to su Srbija i Albanija.
Prema tome, nema potrebe da albanski narod ima dve drzave, jer nijedan drugi narod u svetu, u UN, na globusu ima dve drzave.
Da idemo dalje, po istoj ovaknoj analogiji, srpski narod u BiH bi mogao da trazi svoju novu suverenu drzavu, ili ruski narod u Ukrajini, kao i jos nekoliko naroda na drugim mestima u svetu.