Београд и Приштина ускоро добијају смернице Запада за КиМ

Београд и Приштина ускоро би требало да добију смернице за проналазак коначног решења косовског питања од западних земаља, али ће оне оставити простор за евентуалне "амандмане" обе стране на тај задати оквир, пишу "Вечерње новости".

Такав начин рада, према мишљењу западних лидера, требало би да убрза затварање косовског питања, наводе Вечерње новости.

Лист додаје да би на самиту у Паризу, ако до њега дође, могло да се обелодани шта се налази међу "препорукама".

Новости подсећају да је 2005. године Контакт група установила три основна принципа за преговоре о статусу КиМ: да нема поделе Косова, да нема повратка на стање од пре 1999. године и да нема припајања Косова суседним државама.

Бивши амбасадор Србије у Берлину и Бечу Милован Божиновић сматра да се из понашања актуелних главних актера у преговарачком процесу може стећи утисак да неки оквир за дијалог о коначном решењу већ постоји и да су обе стране под притиском да се усаглашавају сходно тим смерницама.

Поводом поруке Беле куће да Београд и Приштина оставе по страни екстремистичку реторику и раде на споразуму који се фокусира на "узајамно признање", Божиновић каже да уколико се таксе укину и дијалог настави, Србија не би смела да дозволи да се крене у нову причу, пре него што се спроведе Бриселски споразум и формира Заједница српских општина.

"Била би грешка правити компромисе око онога што је већ потписано. То што Србија за ЗСО тражи извршну аутономију није нешто велико. Ако би се ту попустило то би само даље повећало апетите Албанаца", рекао је Божиновић.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је у постојећим околностима тешко наставити разговоре ако су почетна позиција Бриселски споразум и формирање ЗСО.

Верује да ће се преговори наставити о основама и принципима за правно обавезујући споразум и коначно решење.

"Ту би могао да се нађе модус који не би био ни безусловно признавање Косова нити безусловно непризнавање, већ неко средње решење. Признање Косова, како се поручује, не може да буде основ за дијалог. У принципима не може да стоји: признање, па све остало. Може само: све остало, па да видимо шта ћемо са признањем", рекао је Миливојевић.

Додаје да Србија треба да тражи и гаранције које се тичу односа са Западном и наставка европских интегриција.

Миливојевић је нагласио и да никакви принципи преговора не могу да се односе на централну Србију јер то није тема.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво