Дачић: Муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа

Министар спољних послова Ивица Дачић одговорио је одлазећем Председавајућем Већа министара Босне и Херцеговине Денису Звиздићу, да није рекао да у БиХ не треба да живе муслимани, већ да муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа.

Ивица Дачић је то рекао поводом Звиздићевог реаговања у коме је његову јучерашњу изјаву на Сабору СНСД-а у Лакташима, да заједнички интерес свих у БиХ треба да буде равноправност сва три народа и два ентитета, и да БиХ није, нити ће бити муслиманска држава, назвао "шовинистицко-милитаристичком".

"Није моја изјава шовинистичко-милитаристичка, већ је шовинистичко-милитаристичка панисламска политика Алије Изетбеговића и његовог ученика Дениса Звиздића и СДА", поручио је Дачић.

Дачић је указао да Звиздић зна, а прећуткује, да се Алија Изетбеговић још 1970. године у Исламској декларацији залозио за стварање исламске државе од Марока до Индонезије.

"Написао је да је исламско друштво без исламске власти недовршено и немоћно, да се исламски поредак може остварити само у земљама у којима муслимани представљају већину становништва, да нема ни мира ни коегзистенције између исламске вере и неисламских друштвених и политицких институција, и на крају, да исламски покрет треба и може прићи преузимању власти чим је бројно толико снажан да може не само срушити постојећу неисламску, него и изградити исламску власт", навео је Дачић.

Он подсећа да је зато Изетбеговић председничким декретом од 1. августа 1992. године позвао муџахедине из целог света у Свети рат, џихад.

"И било их је десетак хиљада, од чега је 1.200 остало да живи у БиХ са држављанством. Међу њима су била и двојица учесника напада од 11. септембра 2001. године у Њујорку. Њихов циљ је био исламски поредак у БиХ, а за то је потребно чекати да муслимани постану већина", навео је Дачић.

Он је указао да је по резултатима пописа из 1948. године Срба било 44,3 одсто, муслимана 30,7 одсто, а Хрвата 23,9 одсто.

Према последњем попису, за који постоје огромне сумње у регуларност, из 2013. године Босњака има 50,11 одсто, Срба 30,78 одсто, а Хрвата 15,43 одсто, истакао је Дачић.

"По исламистима, односно по Алији Изетбеговицу и СДА, створили су се услови за исламски поредак, што значи промену Дејтонског споразума и стварање унитарне државе са муслиманском већином. О томе сам говорио, да то БиХ никад није била, нити ће бити исламска држава", поручио је Дачић.

Звиздић је јуче у опширном реаговању на Дачићеву изјаву на Сабору СНСД рекао да је то "злонамерна порука мржње", и оценио је као "совинистичко-милитаристичку", пренела је Фена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво