Линта: Дипломатском офанзивом спречити намере Подгорице

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта упутио је подршку прогласу са суботњег Сабора Српске православне цркве у Подгорици, којим се од владе Црне Горе тражи да повуче спорни Предлог закона о слободи вероисповести.

Миодраг Линта је истовремено позвао српско Министарство спољних послова да поведе снажну дипломатску офанзиву и информише све значајне међународне факторе са намерама Владе Црне Горе да отме светиње и црквену имовину Српске православне цркве.

Србија, каже Линта, има националну, уставну и моралну обавезу да брине о Србима у Црној Гори и да конкретно помогне да се поштују њихова национална права, као и да активно помогне СПЦ у одбрани својих светиња и законских права. 

"Сваком разумном човеку је апсолутно јасно да је предлог закона о слободи вероисповести суштински усмерен против СПЦ у Црној Гори с циљем отимања храмова и пљачке црквене имовине и предаје непризнатој тзв. Црногорској православној цркви", нагласио је Линта у писаној изјави.

Сматра да је са овог сабора послата снажна и недвосмислена порука режиму Мила Ђукановића да ће народ заједно са својим архијерејима, свештенством и монаштвом чувати, обнављати и бранити своје светиње ако Влада Црне Горе из даље процедуре не повуче "срамни, антиевропски и антицивилизацијски" Предлог закона.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 18:55) - Петрија [нерегистровани]

???

Интересантно је то што црквени великодостојници јуче у Подгорици ни једном речју не поменуше ни Србе ни Српску православну Цркву... А ни Светог Саву... А ко је одлучивао о саставу владика које су се окупиле? Врх СПЦ-а или неко други?