Тадић: Интеграција у ЕУ приоритет нове Владе

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће брзо чланство у Европској унији бити први приоритет нове коалиционе владе левог центра, која ће бити формирана у наредних неколико дана.

У говору на конгресу Социјалистичке интернационале у Атини, Тадић је рекао да је фундаментални интерес Србије брза интеграција у Европску унију.  Он је нагласио да Србију види као централни део снажног, безбедног, јединственог, просперитетног и демократског Балкана у потпуности интегрисаног у Европу.

"Брзо чланство у ЕУ биће први приоритет нове владе левог центра која ће бити формирана у Србији у наредних неколико дана, коалиционе владе коју ће предводити Демократска странка и у којој ће учествовати и Социјалистичка партија Србије, коју предводи Ивица Дачић", рекао је Тадић обраћајући се делегатима Конгреса Социјалистичке интернационале, којем први пут присуствују и представници СПС-а.

Тадић је изразио уверење да "данашњи СПС и СПС будућности деле исте вредности" које уједињују све чланице Социјалистичке интернационале и напоменуо да "прошлост не мора да одређује и будућност".

Он је изразио уверење да ће управо "нова влада начинити чврст и дуготрајан допринос националном помирењу у Србији и спојити супротне ставове о прошлости ради заједничке будућности свих грађана Србије".

Председник Тадић је рекао да ће приоритети нове владе бити одржив економски развој и социјална правда, борба против корупције и организованог криминала, као и успешно окончање сарадње са Хашким трибуналом.

Као засебан приоритет нове владе Тадић је навео наставак одбране територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије свим расположивим дипломатским, политичким и правним средствима" и поново указао на чињеницу да косовски преседан представља тешко кршење међународног права и опасност по безбедност у региону, али и шире.

СПС жели у Социјаличку интренационалу

Представници СПС-а Ивица Дачић и Милутин Мркоњић на конгрес у Атину дошли су са циљем да покрену процедуру пријема у Социјалистичку интернационалу, што је програмски циљ странке, како каже Дачић, од њеног оснивања.

Он је из Атине поручио да ће влада која буде направљена са СПС-ом бити стабилна.

"Надам се да је СПС донела одлуку о формирању коалиције које ћер бити у интересу Србије и интресу њених грађана, која ће помоћи да Србија изађе на европски пут, али и која ће помоћи да Србија одбарни своје националне и државне интересе", рекао је председник СПС Ивица Дачић.

Папандреу очекује нови почетак

"Мислим да ће то бити нови почетак, како за Србију тако и Западни Балкан, стабилност у региону, развој Србије, региона, инфрастуктуру и социјалне политику", рекао је Јоргос Папандеру, лидер грчког ПАСОК-а и поново изабарани председник Социјалистичке интренационале.

"Од тога ће по мени бити користи за све нас у Југосточној Европи", рекао је он.

"Веома сам срећан што је коалација у Србији састављена на проевропском програму и драго ми је да је први човек СПС-а, јасно рекао да снажно подржава проевропоски пут Србије", истакао је Папандреу.

Повезане вести:

Србији треба социјално одговорна влада

Изјава Бориса Тадића:

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара