Протест "1 од 5 милиона“ у Београду, 28. пут

У Београду је по 28. пут одржан протест "Један од пет милиона". Говорници су позвали да се нападачи на студенте у Новом Саду приведу правди.

Демонстранти су се око 19 часова окупили код Теразијске чесме. Најпре им се обратио студент Филозофског факултета Дејан Багарић, који је био претучен у кампусу универзитета у Новом Саду. Рекао је да је био свестан опасности које носи активизам и додаје да је у Србији то постало опасно. 

Окупљенима је захвалио на солидарности и истакао да то друштву највише недостаје. Када би тога било више, насиља би било мање, рекао је Дејан Багарић. 

"Насиље које се дешава, дешава се систематски, годинама – над медијима, над институцијама, над здравим разумом, над нашом интелигенцијом", поручио је Дејан Багарић. 

Демонстрантима се обратио и ванредни професор Универзитета у Новом Саду са Факултета техничких наука др Урош Недељковић који је подржао студенте. Позвао је на потписивање петиције којом се захтева да се открију одговорни за напад на њих.

Глумац Бранислав Лечић је поручио да нико не може да прекида протесте који су, каже, иницирани за слободу, право на другачије мишљење и боље уређење система.

"Када буду испуњени наши захтеви – ослобађање медија, договор о праведним и фер изборима, тада ће протести да стану и претворе се у колоне гласача", навео је Лечић. 

Након Лечићевог обраћања, протест је настављен шетњом Призренском улицом, затим до Зеленог венца и Бранковом улицом. Шетња је настављена Поп-Лукином, Париском и Узун-Мирковом улицом до зграде Ректората. Током шетње демонстранти су узвикивали "Купи нам диплому Синиша".

Код Ректората грађанима се обратио студент Факултета организационих наука Мома Ковачевић. Рекао је да је у почетку долазио на протесте због говорника, али да га је задржало оно што види као сврху протеста – промена свести, а потом и промена понашања.

"А промена наше свести ће довести до промене понашања државних службеника које називамо власт. Мислим да не морамо да долазимо због организатора, или говорника, већ зато што смо ми симбол наде и борбе за боље сутра", рекао је Мома Ковачевић додајући да је увек лакше одустати и наћи разлог за недолазак, али да он разлог за долазак налази у жељи да се поштују права гарантована уставом.

Организатори подсећају да су на улице изашли због насиља и напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра, а да су прошле недеље пребијена тројица студената.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво