Весић: Ђилас би да Београд нема метро, јер га он није изградио

Заменик градоначелника и потпредседник владине Комисије за изградњу београдског метроа Горан Весић демантовао је тврдње које је раније данас о метроу изнео Драган Ђилас, уз оцену да би Ђилас да Београд нема метро, само зато што он није био способан да га изгради.

Весић је истовремено поручио да метро почиње да се гради 2020. године, упркос свим Ђиласовим жељама да се не гради.

Додао је да се Ђилас бави изградњом београдског метроа из страха да ће акутелна градска власт изградити метро, који је он само обећавао.

Како је рекао, идејни пројекат из 2012. године, о коме Ђилас прича, односио се на једну линију лаког метроа дужине 15 километара, од којих је осам километара требало да буде под земљом, а седам километара изнад земље и то да се "укршта са осталим саобраћајем".

Данас се, истиче, говори о правом метроу, дужине од 40.5 километара у оквиру ког је само прва линија, дужине 21,3 километара више од 90 одсто испод земље. "Да не причам о томе да је Ђиласова 'прва линија' лаког метроа требало да има 25 станица на 15 километара, а сада се на 40,5 километара правог метроа граде 43 станице", навео је Весић.

Каже и да се станице метроа граде на око километар раздаљине, а да је Ђилас хтео да гради станице на раздаљини од по 400 метара. "Да не говорим о томе да је Ђилас планирао да 15 од његових 25 станица буду у ствари обичне трамвајске станице, а сада се гради 40 подземних станица од 43 колико ће их бити", додао је Весић.

Као "врхунац безобразлука" назвао је то што Ђилас напада пројекат који је радила француска компанија коју је он довео 2012. године и са којом је потписао уговор, како каже, без тендера.

Весић је навео да је Ђилас, пред изборе 2012. године са Борисом Тадићем, Божидаром Ђелићем, потписао, без тендера, уговор са француском владом о изради идејног пројекта и претходне студије изводљивости за београдски метро.

"Ђилас је потписао уговор, изабрао француску компанију "Ежис" да пројектује и он им је дао посао без тендера", указао је Весић.

Све што је садашња власт у граду урадила по питању пројектовања метроа, од 2014. године, било је по Ђиласовим уговорима и на основу његових договора, навео је Весић и додао да је компанија "Ежис" тек недавно завршила претходну студију изводљивости.

Тек та студија је дала оквирну цену изградње метроа, а права цена ће се знати када буде завршена студија изводљивости са пројектом за грађевинску дозволу.

"Да не причам о томе да је Ђилас обећао и једној другој компанији да ће јој доделити део посла на изградњи метроа без тендера, што је сам признао прошле недеље у интервјуу недељнику 'Време'. Према томе, нека не лаже више о тендерима када је посао пројектовања метроа који изводи "Ежис" и посао техничке опреме додељивао без тендера што је сам признао", рекао је Весић.

Како каже, ако се пита Ђилас, "неко може да добије посао без тендера, а неко не" што зависи од тога "кога Ђилас воли".

"Како другачије објаснити да Ђилас тврди да Кинези не могу да добију посао на изградњи метроа без тендера, а другима је нудио исто и то чак и сам признаје. Или да је као градоначелник доделио посао за изградњу Пупиновог моста кинеској компанији без тендера", рекао је Весић.

Назвао је лицемерјем то што је, каже, Ђиласу било у реду када је он сам додељивао послове без тендера, а када то ради влада то ништа не ваља.

Ђилас је поново оспорио пројекат метроа, какав планирају градска и републичка власт, јер, каже, повезује делове града где људи не живе и јер ће, како тврди, кошšтати дупло вишšе од пројекта коју је утврдила Скупштина града Београда пре седам година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво