"Значајне субвенције за подизање привреде на истоку Србије"

Обиласком Зајечарског округа председник Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије". Држава ће обезбедити значајне субвенције за подизање привреде на истоку земље, изградити путеве и другу инфраструктуру, како би задржала становништво и поспешила већи наталитет, поручио је Вучић у Бољевцу.

У обраћању грађанима током обиласка фабрике пољопривредних машина ФПМ "Агромеханика" у Бољевцу, у оквиру посете Зајечарском округу, Вучић је истакао да је најважније да опстане наш народ у Бољевцу и у другим местима.

Упозорио је да је у зајечарском округу за 40.000 смањен број људи у претходних 20 година.

Рекао је да та фабрика има сада 250 запослених и да ће запослити још 60 радника и да је отварање радних места један од начина да се задржи становништво.

Указао је да ће држава хитро реаговати и помоћи субвенцијама за машине и новозапослене раднике. "Морамо да решавамо и питање снабдевања водом и то ћемо урадити за села Подгорац, Сумраковац, Савинац и друга. Видећете ускоро и машине за градњу локалних путева, јер желимо да повежемо све правце према Зајечару и Бору", додао је Вучић.

Председник каже да смо највише изгубили становника у том делу Србије у периоду између 2000. и 2010. године и замолио грађане да имају у виду да без више деце нећемо имати будућност, колико год фабрика, путева и било чега градили.

"Шта ће нам територија и све ако немамо будућност, само размислите о томе", нагласио је Вучић.

Навео је, такође, да смо само у Зајечару у последње две деценије изгубили 16.500 људи, у Књажевцу 12.000, Сокобањи са 17.000 на 14.000 људи, а у Бољевцу 4.500 људи.

Вучић је најавио да ће држава покушати да доведе инвеститора за отварање фабрике дрвне индустрије и све друго што је потребно како би грађани могли да живе боље.

Каже да ће још долазити у Бољевац и покушати да помогне на све начине. Захвалио је грађанима на подршци и поручио да без тога држава ништа не би могла да уради.

Вучић каже да ће из године у годину бити све веће пензије и да ће грађани живети боље, као и да ће држава наставити да контролише јавне финансије.

Нагласио је да се у тој фабрици у Бољевцу примењује дуално образовање и да већ даје прве резултате. Додао је да су то у Европи одавно урадили и да можда каснимо са тим, али, што би рекла пословица – никада није касно или боље икада него никад.

Каже да је Бољевац у трећој категорији општина по развијености и да може да добије и значајнију подршку.

Вучић је приметио да председник општине Бољевац Небојша Марјановић има пет синова и истакао да је то добар пример и да би волео да и други председници општина имају толико деце.

Председнику су се током обиласка фабрике обратили мештани Бољевца и околине са молбом да им помогне у решавању неких од локалних проблема.

У обиласку фабрике ФПМ "Агромеханика", уз председника, био је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Током посете Зајечарском округу председник је обишао и новоизграђени хотел "Рамонда" на Ртњу, који ће вечерас бити свечано отворен, а прве госте ће примити од 1. јула.

Председника је одушевио изглед хотела због којег се човек, како је приметио, осећа као да је у неком туристичком комплексу ван Србије. Захвалио је власницима хотела што су уложили велики новац и позвао грађане Србије да од 1. јула посете Ртањ, источну Србију и тај хотел.

Вучића су упознали са проблемима са којима се суочавају мештани Ртња, а то је слаб водовод и канализациона мрежа која не постоји, а председник је обећао да ће држава, с обзиром да се ради о сиромашнијој општини, помоћи у решавању тих проблема.

Упутио је власнике хотела да се распитају за субвениције за запошљавање које држава даје и од 50 одсто, а представницима локалне самоуправе је поручио да помогну у прављењу гондоле у близини хотела, јер је пројекат већ спреман.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, који је са председником обишао хотел "Рамонда", рекао је да ће то министарство решити приоблем пута од насељеног места до хотела, као и проблеме телекомуникације, јер на месту где је хотел нема мобилног сигнала.

Хотел је назван по цвету који расте на Ртњу, а који је симбол српског страдања у Првом светском рату али, како је рекао консултант инвеститора хотела "Рамонда" Радомир Санчевић, уједно и симбол регенерације.

Окружен нетакнутом природом, на 600 метара надморске висине, хотел "Рамонда" се простире се на 3.500 квадрата, а у њега је до сада, у првој фази, уложено преко пет милиона евра и запослено је 58 радника, који су већином из Бољевца и неколицина њих из суседне општине –Соко Бање.

"Већа улагања у туристички потенцијал Сокобање"

Председник је данас посетио и Сокобању, и најавио већа улагања у то "благо наше земље", које бележи све већи број туриста. Вучић је навео да је 2017. године Сокобања имала 53.000 гостију, а у 2018. чак 102.000, као и да је у првих пет месеци ове године забележен раст броја туриста од 17 одсто.

Вучић је рекао да је први пут као председник у посети Сокобањи, али не и последњи пошто ће доћи да види шта је све урађено. Најавио је да ће држава покушати да пронађе инвеститоре за хотеле Турист и Здрављак.

Каже да је број туриста у Сокобањи толико повећан захваљујући ваучерима, за које је раније добио идеју од некадашњег словачког премијера Роберта Фица, а одмах је прихватио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Вучић наводи да је ове године око 40.000 ваучера или трећина од укупног броја завршило у Сокобањи, као и да очекује да следеће године ту буде искоришћено 70.000 ваучера, јер ће бити више средстава за ту намену.

Додао је да ту долазе у великом броју и пензионери и незапослени да проведу одмор или да се лече.

Како је рекао, у Сокобањи мора да се направе и пречистачи за отпадне воде, да се уради излаз на Коридор 10 за шта је потребно око шест милиона евра: за петљу око 2,5 милиона и за приступни пут 3,6 милиона евра.

"Спремно смо да више улажемо у путеве, али мора много путева да се ради. Да почнемо да радимо и канализацију, бар у центру Сокобање за шта ће се користити средства европских банака и европски фондови. Такође, за развој пољопривреде у овом крају користиће се ИПАРД фонд", истакао је Вучић.

"Обећавам вам да ћу пре краја године доћи у Сокобању да положим рачуне и кажем колико смо новца уложили", поручио је председник грађанима.

Вучића су на платоу испред хотела "Здрављак" дочекали грађани и рудари из рудника Соко.

"Лепше него у Италији, помоћи ћемо прераду воћа"

Након Сокобање, председник Вучић је обишао засаде јабука "Тера оптима" породице Јокић у селу Жучковац и у разговору са локалним пољопривредницима рекао да држава помаже прерађивачку индустрију посебним подстицајима, не само преко Министарства пољопривреде.

Указао је на значај прерађивачке индустрије, која, каже, доприноси да не зависимо само од других тржишта, већ да оно што се преради може да "стоји" дуже и да се извози. "Тражите помоћ и добићете, 50 одсто можете од државе за то што вам треба. Спремни да дамо, јер са тим имамо проблема", рекао је Вучић.

Шетајући кроз засаде јабуке на 33 хектара, председник је констатовао да плантажа дивно изгледа и да је, утисак је, лепше него у Италији.

У Књажевцу ће обићи фабрику дечје обуће "Фалк ист", а после тога и винарију "Јовић" у Потркању.

"Брза обнова пута Зајечар-Књажевац"

Председник Вучић је најавио хитну обнову путног правца Зајечар-Минићево-Књажевац. Захвалио је великом броју људи што су га сачекали и истакао да ће већ за неки дан почети радови на том путу, кључном за тај крај.

"Желимо још више да развијамо Стару планину као туристичко место, али и да подстичемо воћарство. Сви питају за халу која кошта три милона евра, нећу да обећавам, али покушаћемо да што пре кренемо у изградњу", рекао је Вучић.

Каже, такође, да ће држава покушати "да заврши посао око ИМТ-а и за тај простор да се добије 90 или 100 милиона".

"Онда ће прво радници, као првог реда повериоци, да се намире, али је много важније да ће то значити да покушамо да доведемо још једног инвеститора и да имате још једну фабрику у Књажевцу и да тиме гарнатујете сигурну будућост својим породицама", поручио је Вучић.

Обећао је пензионерима да ће ове године имати веће пензије, као и да ће бити повећане плате у јавном сектору и то без повећања јавног дуга.

Упозорио је да смо у Књажевцу изгубили трећину становника у последњих 20 година и да су за то криви они који су уништили фабрике. "Зато ћемо посебно Тимочком округу да помогнемо", рекао је Вучић и додао да мора и додатно да се подстакне рађање деце у том делу Србије.

Председника су у Књажвецу дочекали грађани са транспарентом "Будућност Србије, будућност Књажевца" и са заставицама Србије. Присутан је био и председник општине Милан Ђокић.

Пре него што се Вучић обратио грађанима, пришао му је Верољуб Катић, бивши радник компаније ИМТ у Књажевцу, који га је питао када ће бити решен статус 68 радника те компаније који су изгубили посао када је фабрика отишла у стечај и нису прошли социјални програм.

Катић је од председника тражио да се тим радницима повеже радни стаж који им није уплаћиван од 2004. до 2008. године. Вучић је рекао да ће бити размотрен тај проблем и затражио да се његовом кабинету достави документација.

Затим је обишао фабрику обуће "Falc East" и у разговору са једним од власника фирме Марчелом Амброзијем обећао да ће држава дати озбиљне субвенције уколико преселе више погона из Бразила у Књажевац.

Председник је додао да ће добити посебне субвенције за машине. "Пружили смо руку један другом, а то код значи да је склопљен договор", рекао је Вучић, а Амброзије је рекао да му је драго због тога.

Готово целокупна производња извози се на тржишта Америке, Европске уније, Уједињених Арапских Емирата, Кине и Индије.

Вучић обишао винарију Јовић у Потркању

Председник је обишао винарију Јовић у Потркању у Зајечарском округу, а испред винарије дочекали су га мештани.

Једна од окупљених захвалила је председнику што јој је одговорио на писмо које му је раније упутила, а чиме ју је, како је рекла, обрадовао и замолила га да држава да средства како би се њиве које су комасиране увеле у катастар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је заједно са председником обилазио винарију, рекао је да ће кроз нову комасацију бити уписано 7.000 хекара земље у катастар.

Током обиласка, председника су власници породичне винарије упознали са тиме да производе шест врста вина, као и вишњицу - воћно вино од вишања из њиховог засада. Како кажу, најпознатији су по производњи вранца, а од белих вина призводе и шардоне, совињон и сајски ризлинг.

Један од власника винарије Јован Јовић рекао је за Танјуг да се већ генерацијама баве производњом грожђа и вина као и да производе вино са заштићеним географским пореклом.

Завршно обраћање Вучића и председнице Владе Ане Брнабић предвиђено је за 17 сати у Зајечару.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво