Обележен Дан Африке – историјским везама до ближе сарадње

Србија има дугу традицију сарадње са свим земљама афричког конитинента, са којима није било сукоба већ само сарадње и унапређења међусобних односа. Зато сарадња на политичком, економском и културном пољу има будућност која обећава, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на пријему поводом Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке.

У престоници Етиопије 1963. вође 30 афричких држава основали су Организацију афричког јединства. У част подршци коју су тада добили од Јосипа Броза, дан његовог рођендана – 25. мај проглашен је даном Африке.

Више од пола века касније, Србија са статусом посматрача подржава напоре како би се остварили стратешки циљеви, међу којима су обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивање сиромаштва и болести, очување и јачање културног идентитета, али и политичко, економско и културно уједињавање континента.

"На основу бројних историјских веза између наших земаља и народа, можемо градити односе не само ближе сарадње и још већег разумевања, већ и односе стратешког партнерства у чијој основи је мирољубива и одмерена спољна политика, базирана на поштовању међународног права и основних начела повеље УН", истакао је Дачић.

Иако у свету има проблема, неразумевања и несугласица, Србија у Африци има пријатеље који поштују резолуције Уједињених нација. И зато ће Србија наставити да учествује у мировним мисијама, хуманитарним и развојним акцијама, али и да стипендира студенте из Африке на универзитетима у Србији, најављује српски шеф диплматије.

Амбасадор Алжира и доајен Афричке групе Абделхамид Шебшуб био је домаћин у име своје земље, али и Анголе, Конга, Египата, Гвинеје, Либије, Марока и Туниса.

"Блиске везе пријатељства и сарадње између афричког континента и бивше Југославије и Србије изграђене су на разноврсној помоћи коју су оне пружале борби афричких народа за слободу, али на основу заједничке визије света кроз принципе Покрета несврстаних, као и посвећености мултиполарном свету", поручио је Шебшуб.

Овогодишња прослава Дана Африке почела је у Палати "Србија", а биће настављења 28. јуна изложбом египатских артефаката из српских музеја у Музеју афричке уметности, где се 29. и 30. јуна одржава Афро-фестивал, а почасни гост је Египат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво