Чепурин: Вучић је много урадио за односе Србије и Русије

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду обележен је Дан Русије, а одлазећи амбасадор те земље у Србији Александар Чепурин уручио је том приликом први примерак своје мале књиге есеја о Србији и Србима, на руском језику, председнику Србије Александру Вучићу који је, како је навео, изузетно много урадио за развој српско-руских односа. Вучић оцењује да су односи Србије и Русије данас потпуно другачији, чисти, најчистији, уз међусобно поштовање за шта је, како је рекао, заслужан и одлазећи амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Александар Чепурин истиче да је подршку Александра Вучића осећао током свих година које је провео у Србији.

 

Чепурин је објаснио да је у малој књизи есеја, кија ће бити објављена у Београду и Москви по завршетку његове мисије, покушао да изрази колико је заволео Србију.

Додао је да нема много земаља у свету које би као Русија и Србија, током векова подржавале и разумевале једна другу и које су и данас посвећене унапређењу и ширењу билатералних веза.

"Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно. Уверен сам да ће сарадња две земље постати још богатија и динамичнија", поручиио је амбасадор.

Истиче да је за њега велика част да већ седми пут обележава Дан Русије заједно са српским пријатељима.

Подсећа да је 12. јун дан када сви Руси деле најсветлија, најдубља осећања – активну љубав према Отаџбини, понос, одговорност за садашњост и будућност.

Додаје и да је за њега овај пријем посебан.

"Завршавајући свој боравак у Београду, топло мислим на многе Србе са којима сам имао среће да се дружим по службеној дужности, а и у обичном животу. Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора је одговоран, племенит и захвалан посао. А и поучан", поручио је Чепурин.

Пријему поводом Дана Русије, присуствују – председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председница скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин, Александар Антић, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, патријарх Иринеј, као и представници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије.

Односи Србије и Русије данас најчистији

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да су односи Србије и Русије данас потпуно другачији, чисти, најчистији, уз међусобно поштовање за шта је, како је рекао, заслужан и одлазећи амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

На пријему поводом Дана државности Русије, председник Србије је захвалио Чепурину на доприносу да односи наших двеју земаља буду отворени и искрени.

"Наши односи су данас потпуно другачији, ми данас имамо чисте, најчистије односе, али не само то, ми данас имамо односе међусобног поштовања, разумевања, рекао бих, искрене и отворене", рекао је Вучић.

На пријему на којем се амбасадор Чепурин опростио од седмогодишњег боравка у Београду, Вучић му је захвалио и што је, како рекао, за разлику од многих "од нас Срба и од неких од вас Руса" увек био чврсто на земљи и увек добро разумео колико је тешка позиција Републике Србије.

"Увек сте добро разумели да нисмо велики као Русија и да морамо да водимо реалну и озбиљну политику. Хвала вам на томе, јер то је била највећа подршка Србији и српском народу", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме му је честитао национални празник и поручио да је Дан Русије више од празника и светковина слободарства и независности уз које је руски народ очувао своју државност и утемељио данашњу Русију.

Изразио је и искрено задовољство због чињенице да се са председником Русије Владимиром Путином развија најбоље и најближе односе.

Председник је изразио наду да ће ускоро, када се заједнички заврши велика српска светиња Храм Светог Саве поново бити у прилици да угости великог пријатеља Русије и великог пријатеља Србије Владимира Путина.

"Желим вам, срећан празник велики дан за Русију, а сваки велики дан за Русију важан је и велики дан и за Србију", рекао је председник Вучић уз речи "живело српско-руско пријатељство".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво