Брнабић: Улагање у науку пут ка трансформацији економије

Другог дана посете Женеви, председница Владе говорила је на Међународној конференцији рада. Каже да је Србија смањила незапосленост, нарочито код младих, али да су изазови за будућност - боља радничка права и суочавање са четвртом индустријском револуцијом.

Дан након што су европски и светски лидери из Женеве позвали на социјалну правду, дијалог, родну равноправност и уједначену минималну зараду унутар ЕУ, о изазовима за српско тржиште рада говорила је премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева признаје да, упркос помацима у последњих неколико година, и даље има много посла.

Према речима премијерке, и Србија се као и многе земље, бори с високим стопама незапослености младих, али се виде побољшања у последњих неколико година захваљујући циљаним акцијама.

"Изазови на које морамо да одговоримо су да осигурамо да је што мање људи у опасности од сиромаштва, да сузимо јаз између најбогатијих и најсиромашнијих, да осигурамо да су људи адекватно награђивани за свој рад, као и да њихови послодавци редовно уплаћују све здравствене, социјалне и пензијске доприносе. да осигурамо да људи раде у безбедном окружењу и да се примењују и поштују сви стандарди безбедности на раду и да смислимо начине да дугорочно ојачамо пензијске фондове", навела је премијерка.

Међу изазовима је и како ићи у корак са четвртом индустријском револуцијом.

"Оно што ћемо ми радити је што ћемо више и више улагати у образовање, улагати у истраживање и развој и науку и то смо и урадили. Од 1. јануара ове године ми имамо Фонд за науку први пут. Тиме смо ми дубоко укорачили у ту трансформацију наше економије, да би била економија заснована на знању и иновацијама. То ће нама као земљи омогућити много бржи раст плата, много боља радна места", истакла је премијрка.

Додаје да ће то омогућити да Србија постане много, много конкурентнија.

Овде је све у знаку борбе за права најмлађих, будући да се обележава Међународни дан борбе против дечјег рада. То је само један од приоритета за Међународну организацију рада, чије је конвенције које се односе на борбу против те појаве ратификовала и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво