Приштина обележава 20 година од уласка НАТО трупа

На тргу Мајке Терезе у Приштини обележава се 20 година од уласка НАТО снага у јужну српску покрајину. Званичник Стејт департмента Метју Палмер рекао је на церемонији "За нашу слободу" да ће Америка и даље бити на страни Косова. На церемонији су говорили и Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Метју Палмер је, међутим, позвао представнике централних косовских институција да интензивирају своје напоре у постизању споразума са Београдом.

"Уз узајамно признавање, то би зауставило све спорове, којима би се уклониле све препреке", рекао је Палмер на свечаности поводом обележавања 20. годишњице уласка НАТО снага на Косово. 

Према његовим речима Приштина и Београд би требало да раде заједно у име свих жртава и пронађу нестале.

"Из њих се мора искључити националистичка реторика", додао је амерички званичник.

Пре Палмера поводом годишњице уласка НАТО-а, говорио је Бил Клинтон, током чијег мандата је наређено бомбардовање СР Југославије, а потом и улазак НАТО трупа на Косово.

"Захваљујем грађанима Косова на овом гостопримству. Много ми се свиђа и биће ми велика част да останем са вама, веома сам захвалан што сам данас са Мадлен Олбрајт и Веслијем Кларком... Знам да је у време мира најважније испитати шта треба даље радити. Морате да устанете и да радите за оно што је важно", рекао је Клинтон.

Амерички државни секретар у време бомбардовања Медлин Олбрајт рекла је да је срећна што је данас у Приштини, додајући да одлука о НАТО интервенцији на Косову није била лака.

"Рат на Косову је био обрачун између варварских убистава и снага, разговарали смо о томе како је наш савез јединствен и најважније је да смо то учинили. Посетила сам косовски избеглички камп где сам ходала по прашњавом тлу, где је преко 20.000 протерано. Рекла сам избеглицама да ћу се вратити када буду тамо да им помогнем за добар и нормалан живот. Испунили смо ово обећање, након месец дана, вратила сам се са великом групом грађана, где је било пуно емоција и нада", рекла је Олбрајтова на свечаности у Приштини.

Централне власти су у Приштини, код центра "Боро и Рамиз" одредиле трг који ће носити назив Мадлен Олбрајт, а поподне ће открити бисту са њеним ликом.

Косовски председник Хашим Тачи је одликовао Медлин Олбрајт Орденом слободе.

На скупу у Приштини, организованом под називом "За нашу слободу", говорили су и представници централних институција - Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај.

Међу гостима на данашњем скупу били су премијер и председник Албаније Еди Рама и Илир Мета, бивши хрватски председник Стипе Месић и други.

Данашњој церемонији у центру Приштине присуствовало је неколико хиљада људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво