Чепурин: Србија храбра и срдачна, Београд – град са душом

Одлазећи руски амбасадор у Србији, Александар Чепурин, после седам година проведених у Београду каже да ће нашу земљу памтити као храбру и срдачну, а за Београд истиче да је "град са душом".

"Памтићу Србију као истрајну, храбру, стрпљиву, срдачну и љубазну земљу, а Србе као храбре, искрене, невероватно љубазне људе који, чим чују руски акценат, осмехну се увек особи с којом разговарају", рекао је Чепурин у опроштајном интервјуу за Дипломаси енд комерс.

Београд му се, како наглашава, много допада јер је "монументалан, респектабилан и угодан у исто време". "Има своје лице и своју традицију. Има душу. Градска архитектура је необична и парадоксална", оценио је руски дипломата.

Бити руски амбасадор седам година у Србији је, каже Чепурин, одговоран, племенит и захвалан посао али и едукативан.

Памтиће, истиче, прославе и српска "кола", песму "Тамо далеко", која је позната и омиљена и у Русији, српску славу и наравно људе које је имао срећу да упозна у својству амбасадора.

Чепурин наводи и да су му драге успомене везане за 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, која је прослављена прошле године, као и званична посета руског председника Владимира Путина Београду, 2014. и ове године.

"Припремам књигу о Србији"

Чепурин је рекао да припрема књигу о Србији и српском народу, јер "у Србији све инспирише". "То је земља дивних људи, прелепих предела, посебне културе, сјајне историје и светле будућности", нагласио је Чепурин.

Према његовим речима, постоји само неколико земаља у свету које, као Русија и Србија, подржавају једна другу и показују разумевање једна за другу вековима.

Русија ће наставити, истиче Чепурин, да подржава Београд у заштити националних интереса, суверенитета и територијалног интегритета Србије у складу са међународним правом, а пре свега у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Русија је посебно заинтересована да повећа увоз из Србије, а економски раст у Србији то омогућава, на "наше задовољство", рекао је руски амбасадор.

Од значајних билатералних пројеката, Чепурин је поменуо реконструкцију српског железничког система, модернизацију складишта подземног гаса Банатски Двор, изградњу главног гасовода Бугарска-Србија-Мађарска и санацију хидроелектране Ђердап.

Најбоља илустрација је унутрашње уређење Храма Светог Саве у Београду, највећег православног храма на Балкану, навео је Чепурин. "Храм ће бити важан симбол нераскидивог духовног јединства наших народа", закључио је Чепурин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво