Чепурин: Србија храбра и срдачна, Београд – град са душом

Одлазећи руски амбасадор у Србији, Александар Чепурин, после седам година проведених у Београду каже да ће нашу земљу памтити као храбру и срдачну, а за Београд истиче да је "град са душом".

"Памтићу Србију као истрајну, храбру, стрпљиву, срдачну и љубазну земљу, а Србе као храбре, искрене, невероватно љубазне људе који, чим чују руски акценат, осмехну се увек особи с којом разговарају", рекао је Чепурин у опроштајном интервјуу за Дипломаси енд комерс.

Београд му се, како наглашава, много допада јер је "монументалан, респектабилан и угодан у исто време". "Има своје лице и своју традицију. Има душу. Градска архитектура је необична и парадоксална", оценио је руски дипломата.

Бити руски амбасадор седам година у Србији је, каже Чепурин, одговоран, племенит и захвалан посао али и едукативан.

Памтиће, истиче, прославе и српска "кола", песму "Тамо далеко", која је позната и омиљена и у Русији, српску славу и наравно људе које је имао срећу да упозна у својству амбасадора.

Чепурин наводи и да су му драге успомене везане за 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, која је прослављена прошле године, као и званична посета руског председника Владимира Путина Београду, 2014. и ове године.

"Припремам књигу о Србији"

Чепурин је рекао да припрема књигу о Србији и српском народу, јер "у Србији све инспирише". "То је земља дивних људи, прелепих предела, посебне културе, сјајне историје и светле будућности", нагласио је Чепурин.

Према његовим речима, постоји само неколико земаља у свету које, као Русија и Србија, подржавају једна другу и показују разумевање једна за другу вековима.

Русија ће наставити, истиче Чепурин, да подржава Београд у заштити националних интереса, суверенитета и територијалног интегритета Србије у складу са међународним правом, а пре свега у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Русија је посебно заинтересована да повећа увоз из Србије, а економски раст у Србији то омогућава, на "наше задовољство", рекао је руски амбасадор.

Од значајних билатералних пројеката, Чепурин је поменуо реконструкцију српског железничког система, модернизацију складишта подземног гаса Банатски Двор, изградњу главног гасовода Бугарска-Србија-Мађарска и санацију хидроелектране Ђердап.

Најбоља илустрација је унутрашње уређење Храма Светог Саве у Београду, највећег православног храма на Балкану, навео је Чепурин. "Храм ће бити важан симбол нераскидивог духовног јединства наших народа", закључио је Чепурин.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 03:00) - anonymous [нерегистровани]

D-din Cepurin

Od srca, veliko Vam hvala za sve i nezaboravite nas izmuceni srpski narod, koji pored Boga, iskreno veruje jedino u majku Rusiju. Neka Vam Gospod podari svaku srecu, dobro zdravlje i dug i plemenit zivot.

(среда, 12. јун 2019, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

Ma kako da ne!

Samo tapsanje po ramenu! Zasto nije za mandata naredio Putinu da nas zastiti? S-300. s-400? Gde su fabrike od strane Rusa? Gde su donacije poput onih iz EU?
Od istorije i pravoslavlja i pozlacivanja manastira se ne zivi! Nije ovo 12 vek vec 21-i!
Srbija gleda u Rusiju kao zastitnicu? Za 7 godina ste najvise sastancili i dokazivali prijateljstvo. Uvek jedno te isto na svakom sastanku sa Dacicem i Vucicem....

(уторак, 11. јун 2019, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Cepurin,

nedostajati ce nam vasa naklonost i u svakom casu spremnost da zastitite ime Srbije. Vi cete nam veoma nedostajati, jer i vi (kao i Beograd) imate veliku dusu prepunu topline za srpski narod. Za sve vam srdacno hvala i dodjite nam opet.

(уторак, 11. јун 2019, 20:44) - Ivan - Niš [нерегистровани]

Hvala Bogu!

Hvala Bogu da će konačno da ga odvedu! Bratsko-prijateljski odnosi i saradnja između Srba rusofila i Rusije nisu nikada bili na nižem nivou od dovođenja ovog na mesto ambasadora. Izvoz naše robe u Rusiju ni da ne pominjem. Samo je sa jugo-komunjarama sarađivao.
Putuj igumane!

(уторак, 11. јун 2019, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Zelimo Vam sve najbolje......od Vas ocekujemo da i dalje branite srpski narod ma gdje se nalazio.....Mnogi Srbi u Rusiji vide majku zastitnicu.....90tih..niste mogli....ali danas nedopustite da nas "biju" gdje ko stigne.......Hvala!!

(уторак, 11. јун 2019, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

Najbolja ilustracija

Bi bilo nekoliko ruskih baza naoružanih do zuba. Koliko da amerima iskoče oči kao u puža...