Вучић: Поштујем Столтенберга, али агресија нема оправдања

Председник Србије Александар Вучић истакао је да НАТО агресија на нашу земљу није имала и неће ни пост фестум добити оправдање међународне правничке и политичке јавности, а ни на моралном нивоу. Србија је сада на другачијем путу и гледа у будућност, поручио је Вучић.

Александар Вучић је у Лучанима упитан да прокоментарише изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да је напад на СРЈ био оправдан, нагласио да је 19 најјачих земаља напало малу слободарску земљу и нанело јој велику штету од које се и даље опорављамо.

Председник је рекао да не каже да је наша политика била тада најбоља и паметна, али да се сада налазимо на другачијем путу и гледамо у будућност.

"Нећу само да кукам и стичем поене на томе што ћу некога вређати. Ја сам за све крив, свакоме у овој земљи. Мој посао је да то слушам. Ствари се мењају и хоћу да се бавимо више будућношћу, него прошлошћу", поручио је Вучић.

Подсетио је да он бомбардовање назива правим именом – злочином, и да се тек од када је постао председник, обележава агресија на нашу земљу и одаје почаст жртвама.

"Меркелова ми није поменула план"

Александар Вучић је рекао и да Србија није у лакој позицији када је у питању Космет и да нам је зато што пре потребан наставак дијалога, али да не зна о чему да разговарамо са неким ко је у 21. веку наметнуо нецивилизацијске таксе.

Упитан за наводни план немачке канцеларке Ангеле Меркел за решење косовског проблема, рекао је да га није видео. "Не могу да коментаришем нешто што не знам. Разговарао сам телефоном са канцеларком Меркел, али ми није ништа рекла. Није ми поменула никакав план", објаснио је председник.

Вучић је нагласио да је врло компликована ситуација по питању КиМ, коју мало ко жели да разуме, као и да то што је толико компликована доноси Србији много проблема:

"То што је данас мирно, то је добро и то ћемо да чувамо, али то не значи да једно јутро или ноћ нећемо бити изненађени новим првокацијама и новим нападима. И зато на дневном нивоу улажемо све напоре да се стабилност сачува и да то умемо да сачувамо и гарантујемо безбедност нашем народу на целом КиМ".

Брнабићева није оптимиста око одржавања самита

Премијерка Ана Брнабић, која учествује на конференцији у Женеви поводом обележавања годишњице Међународне организације рада, истакла је да, уколико осећате потребу да говорите да нисте ви криви, онда осећате притисак свих за то што неће бити одржан или постоји могућност да не буде одржан тај састанак у Паризу.

"Ја се и даље надам, иако нисам оптимиста", истакла је председница Владе Србије.

Споразум и признање су једине теме које занимају приштинске власти - порука је премијера привремених косовских институција. Границе нису, јер су, истиче договорене бриселским споразумом. Каже и да успех самита у Паризу не зависи од Приштине.

Харадинај је рекао да, што се њих тиче, париски самит може да буде одржан.

"Мислимо да је за напредак потребан оквирни споразум о темама које треба да усагласимо. Не само пред Париз, који се можда неће десити, и то не због Косова. Већ и у јесен ако се дијалог врати новом високом представнику ЕУ, потребан је оквир да би се знало шта треба учинити даље у дијалогу", истакао је Харадинај.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво