Из часа у час

Жестоко у Савету безбедности: Русија оптужила Приштину да лаже, Читаку тражи укидање Унмика

Шеф Унмика Захир Танин затражио на стрпљење до окончања истраге о хапшењу и пребијању руског службеника мисије УН на Косову, наводећи ипак да је против њега употребљена непримерена сила, те да је прекршен дипломатски имунитет. Руски дипломата оптужио косовску амбасадорку да "лаже" о овом догађају. Дачић упозорио да "Приштина спрема напад на север Косова". Немачка затражила укидање такси. Приштина тражи укидање Унмика.

Шеф Унмика Захир Танин позвао је чланице Савета безбедности УН да се уздрже од закључака пре него што буде окончана унутрашња истрага о околностима хапшења и пребијања руског службеника те мисије на Косову Михаила Красношчекова, реагујући на оштру расправу коју је потакнула изјава косовске амбасадорке Вљоре Читаку да је руски дипломата "злоупотребио" положај тиме што је у "службеном аутомобилу донео моторну тестеру, којом је рушено дрвеће како би се спречио пролаз косовске полиције".

Говорећи о хапшењу службеника УН, Танин је рекао да "имунитет припадника особља није поштован", као и да су обојица била "изложена претераној сили", након чега су хоспитализовани.

"Имовина УН је на непрописан начин присвојена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтевима, тренутна ситуација је таква да су власти поделиле јако мало релевантних информација у вези хапшења наших службеника", рекао је шеф УНМИК.

Подсекретар УН за правна питања, Мигуел де Серпа Сантос је објаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН. Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову.

Заменик амбасадора Русије при УН Дмитриј Полански оптужио је косовску амбасадорку да лаже како би оправдала полицијску акцију на северу Косова.

"Незаконита акција је тако очигледна... Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догађаја која се противи логици. Чак није успела да тачно изговори његово име", рекао је руски дипломата.

Реакција Дмитрија Поланског уследила је пошто је Вљора Читаку оптужила Красношчекова да је, користећи званично возило Унмика, помагао подизање барикада и спречио да косовска полиција испуни задатак.

Читаку је рекла да је Красношчеков "донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције".

Руски дипломата је припаднике косовске полиције назвао "полицијским одметницима", те истакао да провоцирање руских службеника из Унмика није никаква новост, већ да су се такве ствари дешавале и у прошлости.

Полански је, истовремено, оштро замерио америчком амбасадору Џонатану Коену што ни једном речи није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН.

Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима, рекао је руски дипломата.

Коен је, наводећи да је двадесета годишњица усвајања Резолуције 1244 знак да је време да се крене напред, суштински подржао верзију догађаја на северу Косова коју је Савету безбедности понудила косовска амбасадорка.

"САД подржава акцију косовске полиције и изражавају жаљење због тога што је током те акције дошло до блокада и пуцњаве", рекао је Коен.

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц је затражио да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да је та такса у супротности са интегративним процесима. Шулц је, такође, навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата мисије УН на Косову. Говорећи о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима Унмика мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има.

Кина је забринута због опструкција рада мисије УН и сматра да је то неприхватљиво, рекао је заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хајтау.

Дачић: Приштина спрема напад на север Косова

Српски министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је чланице Савета безбедности УН да "Приштина спрема напад на север Косова".

"Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће... Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење", рекао је Дачић.

Српски министар спољних послова је, такође, навео и да је за протеклих 20 година, 311 од 427 градова и села у којима су пре живели Срби, постали су етнички чисти и у њима сада живе само Албанци.

"Шта је то до етничко чишћење?", рекао је Дачић, наводећи да су власти у Приштини акцију на северу Косова спровеле како би "застрашиле српско становништво".

"На Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Шта је следеће, протеривање целе мисије?", рекао је Дачић, позивајући да се косовски проблем реши дијалогом.

Дачић је оптужио Приштину да не планира да спроведе ништа од онога што је у последњих шест година договорено у овирима Бриселског споразума.

Читаку затражила укидање УНМИК-а

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку је затражила укидање мисије УН на Косову, захваљујући се Уједињеним нацијама на "помоћи у изградњи најмлађе европске демократије".

"Оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље Унмика су несхватљиве. До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања", рекла је Читаку.

Читаку је, у име власти у Приштини, затражила међународну истрагу о овом инциденту и упозорила да "Србија више никада неће владати Косовом".

Овако је текла седница Савета безбедности УН о Косову:

19.25 – Завршена седница СБ УН у Њујорку.

19.20 - Руски дипломата је, такође, поставио питање о тајновитим активностима које се одвијају унутар америчке базе Бондстил, те упозорио да Приштина саботира спровођење договора постигнутих у претходних шест година.

Полански је на концу рекао да је развој догађаја најбољи доказ потребе за даљим међународним мониторингом стања на Косову. 

19.13 - Полански је, такође, оштро замерио америчком амбасадору што ни једном речи није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН. Подсетио је да припадници мисија УН не подлажу међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

Руски дипломата је припаднике косовске полиције назвао "полицијским одметницима", те истакао да провоцирање руских службеника у Унмику није никаква новост, већ да су се такве ствари дешавале и у прошлости.

Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима, рекао је руски дипломата.

19.06 - Заменик амбасадора Русије при УН Дмитриј Полански оптужио је косовску амбасадорку да лаже како би оправдала полицијску акцију на северу Косова.

"Незаконита акција је тако очигледна... Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догађаја која се противи логици. Чак није успела да тачно изговори његово име", рекао је руски дипломата.

18.21 - Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц је затражио да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да је та такса у супротности са интегративним процесима. Шулц је, такође, навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата мисије УН на Косову. Говорећи о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима Унмика мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има.

18.11 - Амерички амбасадор при УН Џонатан Коен навео је да двадесета годишњица доношења Резолуције 1244 представља знак да је време да се крене напред. САД подржава акцију косовске полиције и изражавају жаљење због тога што је током те акције дошло до блокада и пуцњаве. Коен је, суштински, подржао верзију догађаја коју је представила косовска амбасадорка.

18.00 - Кина подржава територијални интегритет и суверентет Србије, рекао је заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хајтау, наводећи да је важно да Савет безбедности остане фокусиран на косовски проблем.

Кина је забринута због опструкција рада мисије УН и сматра да је то неприхватљиво, рекао је кинески дипломата.

17.50 - "Оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље Унмика су несхватљиве. До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања", рекла је Читаку.

Читаку је, у име власти у Приштини, затражила међународну истрагу о овом инциденту. 

"Србија више никада неће владати Косовом", рекла је Читаку. 

17.43 - Читаку је оптужила руског службеника Унмика Михаила Красношчекова да је користећи званично возило Унмика, помагао подизање барикада и спречио да косовска полиција испуни задатак. Она је рекла да је Карасношчеков "донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције". 

17.37 - Косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку захвалила се Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице доношења Резолуције 1244, на "помоћи у изградњи најмлађе европске демократије" и затражила укидање те мисије, јер је "Косово данас у стању само да руководи".

17.21 - Дачић је упозорио Савет безбедности УН да "Приштина спрема напад на север Косова". "Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење", рекао је Дачић.

Дачић је још једном позвао Приштину да укине таксе. 

17.16 - "За протеклих 20 година, 311 од 427 градова и села у којима су пре живели Срби, постали су етнички чисти и у њима сада живе само Албанци. Шта је то до етничко чишћење?", рекао је Дачић.

17.10 - Дачић је упозорио и на позиве албанског премијера Едија Раме на уједињење са Косовом. Српски министар спољних послова оптужио је власти у Приштини да су акцију на северу Косова спровеле како би "застрашиле српско становништво".

"На Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Шта је следеће, протеривање целе мисије?", рекао је Дачић.

17.05 - Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању. Дачић је позвао да се косовски проблем реши дијалогом, наводећи да Приштина не планира да спроведе ништа од онога што је у последњих шест година договорено у овирима Бриселског споразума.

17.00 - Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа Унмика, рекао је Мигуел де Серпа Сантос.

16.51 - Подсекретар УН за правна питања, Мигуел де Серпа Сантос је објаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН. Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову.

16.40 - Говорећи о хапшењу двојице службеника УН, Танин је рекао да  "имунитет припадника особља није поштован", као и да су обојица била "изложена претераној сили", након чега су хоспитализовани.

"Имовина УН је на непрописан начин присвојена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтевима, тренутна ситуација је таква да су власти поделиле јако мало релевантних информација у вези хапшења наших службеника", рекао је шеф Унмика.

16.34 - Данашњи састанак пада на важну годишњицу, 20 година од када је овај савет донео Резолуцију 1244... Ситуација не само да је напета, већ може да се врати уназад, рекао је шеф Унмика, додајући да је такса од 100 одсто на производе из централне Србије на снази, иако међународна заједница готово једногласно тражи да буду укинуте.

16.28 - Почела седница Савета безбедности о Косову. Извештај генералног секретара УН, путем видео линка, представиће шеф Унмика Захир Танин.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво