Вучић: Разграничење ће једног дана морати да буде на столу

Потребни су нам храброст, одважност и одлучност, али је и наша обавеза и дужност да трагамо за решењем косовског проблема, а не да ствари стављамо под тепих и остављамо будућим генерацијама за решавање, рекао је Александар Вучић на седници Конвента о ЕУ. Председник Србије оценио је да је извештај Европске комисије о напретку наше земље генерално гледано позитиван, а да је од посебног значаја позитивна оцена напретка у области добросуседских односа.

Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговаран, рекао је председник Србије Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.

"Ако мислите да се праве неки дугорочни договори свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар део јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбедио слободу, сигурност и безбедност за највећи део Србије, чак и за наше грађане на КиМ", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Нико, готово нико, то није желео да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумео.

"Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних који би желели нешто што је стварни компромис нема уопште. Kад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се неколико таквих, али у толико мало проценту да је било илузорно покушавати да то спроведете у дело", истакао је Вучић.

С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово решење.

"И још га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом. Ни са Косовом ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре", каже Вучић.

Председник оцењује да "ни они сами не знају шта хоће. Кад их питам шта хоће, они не знају. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто", навео је Вучић.

Једно говоре Немци и Американци, друго Американци и Французи, додао је Вучић. "Мени је ближе ово што говере Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт", навео је он.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гнев јавности, посебно "нежних српских ушију" која не воле да чују оно што је реалност и другог дела јавности који увек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи хоће.

"Нисам се никоме додворавао, ни српском националном кору ни опредељућем западном ставу –већ ономе што сам сматрао реалним, озбиљним, одговорним и најбољим за грађане Србије. О томе сам говорио више пута, иако ми то није био основни наратив", казао је он.

Основни наратив, рекао је он, био је да уредимо да између нас суштински не постоје границе, да имамо слободан проток роба, услуга, капитала, људи, да људи буду безбедни, да ми имамо не само надзор већ и управљање и финансирање и образовања и здравственог система.

"То је увек била суштина, али она ником није била интересантна зато што су многи осетили као прилику за политичку победу, односно за мој политички пораз. Онда сам ја то прихватио желећи да покажем колико је све то лицемерно", каже Вучић.

Ово што сам рекао је једино реално и једино могуће, истакао је он и подсетио на ситуацију када се са убијеним премијером Зораном Ђинђићем свађао због слања Шешеља у Хаг када су се дотакли и Косова.

"Он је имао врло рационалан став и добро је разумео шта нам се дешава. Данас многи не разумеју да смо сада у много тежој позицији него тада а покушавамао да извичемо исто што и он тада", истакао је Вучић.

Мукотрпни преговори 

Говорећи о ЗСО, и регионалној полицији за север он каже: "То смо мукотрпно преговарали јер су они желели да им буде седам општина на северу као регион, као у Брозово доба. То су четири општине насељене претежно Србима и три албанске са већим бројем људи. У тим односима 66 и по одсто су Албанци а 32 и по одсто су Срби и једна и по одсто су Бошњаци и остали. То би значи да бисмо на север Косова имали 32 одсто српске полиције а ми их данас имамо 98 одсто."

Додао је да мисли да је Београд о томе добро преговарао.

Што се тиче ЗСО, она јесте била суштина, јер Срби, чак и да им дате мања овлашћења, то би нашли као једну "своју капу под небеским сводом да се покрију и осећају безбедније".

"У то немам никаве сумње, али то неки други нису желели. Сваку пут смо у Бриселу о томе говорили, покретали тему, никада нису хтели даље о томе да разговарају , чак је и Тачи пре неколико дана рекао да не жели да учествује у спровођењу оног што је сам потписао јер му се то што је сам потписао не свиђа", каже Вучић.

Он истиче да Приштина неће ићи у спровођење ЗСО, јер ће увек да се бране оним што сматрају да Америкаци и остали са Запада могу лако да прогутају – а то је прича о новој Републици Српској.

"То је као црвену мараму да ставите многима на Западу и то је нешто чега се држе као пијан плота и стално то понављају – нема нове РС и то је то", закључио је Вучић. 

Наша је обавеза и дужност да трагамо за решењем за КиМ

"Налазимо се у веома сложеној и комплексној економско-политичко-безбедносној ситуацији. Конфликт који се држи тобож замрзнутим, у једном тренутку постаће одмрзнут и створиће још више проблема. Зато сам и тада и данас, као председник Србије и СНС, био против нечега што није решење", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је дијалог запао у кризу и застој и навео да је јутрос, током састанка са представницима америчке администарције, имао донекле различите ставове.

Како је навео, пет и по година Приштина није спровела ниједну од шест тачака Бриселског споразума које се тичу формирања ЗСО, при чему се Приштина правда да нису добили наш предлог.

"А добили су наш предлог, али су желели да буде усаглашен са косовским уставом, што нас није занимало, и да ЗСО сведу на невладину органзиацију. Ако би требало да буде у складу са њиховим уставом, зашто би се преговарало, нису потребни никакви додатни споразуми, подразумевајуће је да на нешто имају право ако је нешто поменуто у уставу. Говорим то гледано из њиховог угла", рекао је Вучић.

И пошто то нигде није писало, није постојала та врста ограничења, онда су покушали у почетку да ЗСО сведу на НВО и ништа више, а онда су схватили да то никада не треба да дају јер су те општине велике и показале би се на мапи а то би било штетно за њих, рекао је он.

"После четири месеца смо знали да неће ићи на извршење обавеза. Шест од 15 тачака споразума се односи на ЗСО и то је најважнији његов део, срж", нагласио је Вучић.

У међувремену, било је више инцидената, навео је Вучић, напомињући да је напада на појединце или групе српског живља било знатно мање него до 2012. године, чак осам и по пута мање, али их је и даље их било доста.

Сви остали инциденти везани су за њихове покушаје да докажу да имају суверенитет на северу, каже Вучић и наводи инцидент - од хапшења Марка Ђурића и покушај да се понизи не само он већ цела Србија, више пута измишљени разлози за упад на север а да при том немају ниједан оптужни акт против Срба због тобожњег криминала.

"И сад не знају ни шта ће са собом ни пред међународном заједницом пред којом су тврдили да имају чврсте коруптивне случајеве", истакао је он. Подсетио је и на "Тачијеву шетњу" по језеру Газиводе, упад 17 оклопних возила...

"У том моменту долази њихова одлука, а после одбијања Интерпола да их прими у чланство, о увођењу такси што правдају агресивним српским понашањем. Агресивно српско понашање је то што смо у складу са нашим правним прописима и дужностима спречавали њихово чланство у организацијама где право на чланство имају само суверене земље", каже Вучић.

При томе, додао је, Београд је више пута молио у оквиру дијалога, он лично 12 пута, да не иду на те покушаје, да то буде део заједничког пакета.

"Они то нису желели јер су имали различита убеђивања из одређених западних земаља да ће им 'завршити' чланство. Ми смо се озбиљно ангажовали, озбиљније него икада и то је био њихов највећи пораз, и то је проузроковало нервозу и жељу за успехом код неких политичара као што је Харадинај да ојача своју позицију. И то му је успело. Позицију Приштине није ојачао али своју јесте", рекао је он.

Подсетио је да су 13 година после постизања Цефта споразума они погазили,  и европске вредности и савременог света о слободном протоку роба и услуга.

"После тога смо имали безброј разговора у којима је део међународне заједнице додатно ојачао позицију Харадинаја јер су желели да, склањајући Федерику Могерини са мном и Тачијем, да уведу нове играче да би се причало о независности Косова на целини територије", рекао је Вучић.

Како је приметио поједине западне земље додатно су оснажиле, пре намерно него случајно, позицију Рамуша Харадинаја, па се данас налазимо у ћорсокаку, јер он не жели да укине таксе пре избора на КиМ, јер жели да наплати своју "тврду позицију", док би у супротном доживео изборни дебакл.

Зато сумња у скоро укидање такси и на томе базира став да састанка у Паризу и не буде.

"То је моје мишљење. Ми ћемо свакако ићи, ако будемо позвани. Плашим се да је ова моја процена исправна, а надам се да грешим", рекао је Вучић.

Како је рекао, и данас је у разговору са америчким званичником, као и пре неколико дана у Братислави, апеловао да утичу на Приштину, да се сачува стабилност на КиМ и да то што нема решења у овом тренутку не сме да буде иницијална каписла за било какав сукоб на тој територији.

"А, претпостављам да ће с почетка септембра бити нових иницијатива", подвукао је Вучић. Он је напоменуо да је пред Србијом тежак посао по питању КиМ.

"Биће веома тешко. Песимиста сам по природи, али не бих апсолутно искљчио могућност напретка на јесен. Једино се надам да до тада неће доћи ни до каквих нереда, немира и сукоба на КиМ", рекао је председник Србије.

Он је поручио да се Београд борио и трудио да суштински покуша да пронађе компромис и, у том смислу, захвалио свима који су, каже, били коректни и који, иако не увек сагласни са њим, нису пристајали на то да Србија нема баш ништа, а посебно онима који нису говорили да Србија има и контролише све, јер то, подвлачи, није истина.

"Срећан сам што сам имао смелости да то кажем пред посланицима и јавности, без обзира на то што сам знао да неће наићи на симпатије грађана", рекао је председник Србије.

Он је поновио да је Београд спреман за компромис и да компромисно решење није "закуцао", већ да је спреман на разговор о различитим моделима решавања проблема, али свакако посвећен интересима Србије, која не може да допусти да буде понижена и да нема и не добије ништа.

Како је истакао, да нам неко гарантује поштовање људских права, која су универзална категорија, гарантована свим документима - то нису ствари за преговоре.

Навео је и да позиција Београда неће бити ни мало лака, јер је територија Западног Балкана, а посебно питање Београда и Приштине, предмет геополитичких трвења великих сила, од којих једни имају разлог да проблем буде пролонгиран или да остане замрзнут конфликт, док би други да га реше апсолутно неповољно по Србију, а трећи не могу да добију подршку од партнера на западу.

Извештај ЕК генерално позитиван

Председник Србије оценио је да је извештај Европске комисије о напретку наше земље генерално гледано позитиван, а да је од посебног значаја позитивна оцена напретка у области добросуседских односа.

Вучић је истакао  да извештај није неважан, али да не сматра и да је свака реч "библијска".

Указао је на замерке у вези са јавним набавкама, додајући да је написано да нема напретка, а реч је о провођењу међудржавних споразума, односно то што идемо на скраћење поступака.

"Ако има неко у ЕУ да нас научи да убрзамо, да јавне набавке буду транспаретне, а да постоје гаранције да неће бити корупције, нека нам то покажу. Не можемо да чекамо пар месеци на два дела која су потребна ЕПС-у, а да немамо пад производње струје. Потребан нам је флексибилан систем јавних набавки, који ће да гарантује транспарентност и спречи корупцију", објаснио је Вучић.

Поновио је да је важно да смо добили позитивну оцену добросуседских односа.

"Мислим да је битно да те односе унапређујемо. Са Хрватском нећу то да ограничавам на пола године или две. Сигуран сам да ће у будућности односи бити бољи. То неће бити лако због резултата избора за Европски парламент, где су две највеће странке освојиле заједно само 40 одсто гласова, а остатак антисистемске и екстремно националистичке партије. Гласови ХДЗ-а отишли су екстремним националистичким странкама", објаснио је он.

Вучић је рекао да верује у боље односе са Хрватском, те да са БиХ можемо и морамо да градимо добре односе.

Са Албанијом, како је рекао, постоје пристојни односи, али Србија не може да учествује у дневној терминологији тзв. "Велике Албаније".

Односи са Северном Македонијом су, истиче, све бољи и поред различитих гафова из прошлости.

"Очекујемо да ћемо до септембра имати 'one stop shop' на граници, што ће упола да смањи задржавање робног промета и камиона на прелазима", рекао је он.

За нас је, како је подвукао, од огромног значаја што је ЕУ констатовала огроман напредак, а то су учиниле и САД, у испуњавању услова за скидање са сиве листе ФАТФ-а.

Србија је, како је пренео, прошле године имала 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, више него цео Западни Балкан и Хрватска заједно, а двоструко више него Бугарска, која је успешна земља у ЕУ.

Указао је да у области економије нема никаквих проблема, а то, како је навео, није констатација само ЕУ, већ свих међународних финансијских институција.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(уторак, 11. јун 2019, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Podela je najbolje resenje

Razgranicenje a posle nekog vremena podela i pripajanje severa Kosova je najbolje resenje. Sve ostalo je produzavanje agonije i pomaganje stranim silama da nastave da uvode njihovu demokratiju Balkanskim narodima.

(уторак, 11. јун 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Dogovor oko Kosova?

Nikada nece biti postignut zato sto je to nasa teritorija. Na drugoj strani to i siptari znaju , zato se sluze svim mogucim opstrukcijama i lazima i tu kraja nema.
Silom oteto se silom i vraca, kad i kako , neznam..

(уторак, 11. јун 2019, 05:28) - anonymous [нерегистровани]

Nema

Nema života sa albancima naša srećna budućnost je samo Razgraničenje.

(уторак, 11. јун 2019, 05:21) - anonymous [нерегистровани]

Читам коментар ;Трст је наш!

Да, Трст никад није у историји пре СФРЈ није био "наш", као што никад није био ни Карлобаг талијански.
Али је Космет у границама Србије, био и биће, да не причам о великој приватној и државној имовини и предузећима која су привремено отета од лопова из Приштине.
Устав је јасан , а и кривични законик.

(понедељак, 10. јун 2019, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Прогласити

окупацију КиМ и ствар довести по резолуцији 1244 у ред

(понедељак, 10. јун 2019, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Čitam

Komentare i pitam se jesmo li toliko glupi ili foliranti kada se busamo u grudi i neobično podsećamo na parolu Trst je naš

(понедељак, 10. јун 2019, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo je Srbija

Mnogi nasi junaci su se borili sa daleko jacim neprijateljima i polozili zivote za Kosovo, kao sto je car Lazar sa svojom vojskom protiv turaka, pa do posledjeg rata gde su mladi vojnici izginuli na kosarama. Zar treba sve to zaboraviti i poklanjati svoju teritoriju teroristima?

(понедељак, 10. јун 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Razgranicenje

Granice se menjaju ratom a ne na stolu, ratom smo izhubili nemoj da se ti toliko brineš, nisi ti kriv Predsedniče, to je izgubleno prije nego što si se ti pojavio na vlast...

(понедељак, 10. јун 2019, 21:28) - Milan Čačak [нерегистровани]

Matija Bećković

Kosovo ili Evropa!?To je dilema ,kao MAJKA ili Laptop!!!

(понедељак, 10. јун 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Nemojte vise Predsednice,

Sto je mnogo mnogo je I od Vas,teska je situacija ,bilo nam je I teze,svaka sila za vreme,cuvajte suverenost Srbije.Ostavite ta razgranicenja, o tome ce odluciti Velike sile .istorija se ponavlja.