"Лидери Западног Балкана желе у ЕУ али није све до нас"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да сви лидери Западног Балкана желе да њихове земље уђу у Европску унију, да много тога јесте до нас, али да није све, да нешто зависи од жеље Уније и да тога треба бити свестан.

Говорећи на панелу "Западни Балкан: Удаљавње од ЕУ?", Вучић је на питање модераторке Валери Хопкинс, дописнице Фајненшел тајмса за југоисточну Европу, како гледа на европске интеграције Албаније и Северне Македоније, које чекају датум за почетак преговара, рекао: "То би биле добре вести за њих и њихове грађане. Бар би добили неку наду, што је добро за њих. А шта је добро за њих добро је и за нас."

Када је реч о европским интеграцијама Србије наша највећа препрека је Косово, каже Вучић.

Навео је да по питању економије у Извештају ЕК није било примедби, већ да се доста тога односило на владавину права, рад парламента.

"Али најважнији и највећи део Извештаја ЕК и не само тога је о томе шта ћемо са Косовом и Приштином", рекао је он.

Вучић се осврнуо и на речи председника Црне Горе Мила Ђукановића о томе да не постоји одговарајућа алтернатива за ЕУ, констатацијом да немамо алтернативу али да је важно да се држимо заједно и то много снажније него до сада.

"Зато се увек залажем за потенцијални споразум Београда и Приштине. Јер када бисмо то урадили, као блок нација, територија, земаља, много тога бисмо могли више него данас. Али, постоји још једна ствар која није до нас, већ је жеља ЕУ земаља", рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра разговарати и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Неке ствари су на њима, али до тада ми морамо да урадимо нешто за наше грађане.

"Много препрека треба да буде уклоњено", навео је Вучић, напоменувши да ће Србија са Северном Македонијом успоставити заједнички гранични прелаз, што је веома важно.

О томе је, додао је, разговарао и са председником и са премијером Северне Македоније.

"То ће ступити на снагу за два месеца. То ћемо урадити са осталим суседима, то ће бити добар корак напред", каже Вучић, изразивши спремност да у будућности буде оформљена и царинска унија, све у циљу привлачења инвеститора. 

"ЕУ мора да пружа подршку Западном Балкану" 

Учесници панела сагласили су се да за регион Западног Балкана чланство у Европској унији нема алтернативу, као и да ЕУ мора константно да пружа подршку том процесу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да за ту земљу нема плана Б кад је реч о Европској унији, наводећи да је Црна Гора постала чланица НАТО-а и да напредује у европским интеграцијама више него друге земље.

Он је, међутим, упозорио да Балкан мора да буде зона одговорности Европе, јер је географски део Европе, али и европског система вредности, а да на геополитичкој сцени има нових играча.

"Кина и Русија траже своју позицију на Балкану, а колико ће добити зависи од тога колико ће им дати НАТО и ЕУ. Ја зато позивам НАТО и ЕУ да раде свој посао у региону, да престану само да понављају да су врата отворена. Ми у региону ретко идемо на врата, него идемо кроз зид и за то плаћамо цену", рекао је Ђукановић и додао да је потребна јасна европска политика за земље Балкана.

На питање из публике да ли ће на идућем конгресу странке за неколико месеци поднети оставку на место председника ДПС, јер је председник државе, Ђукановић је рекао да "нажалост, у овом тренутку, не може да одговори на то питање".

Он је истакао да су у Црној Гори свесни добре праксе европске демократије и да желе да је усвоје што пре у сваком могућем сегменту, али, каже, треба имати у виду да су "наша друштва специфична".

На Ђукановићев одговор се надовезао председник Србије Александар Вучић, који је рекао да начин на који је црногорски председник одговорио показује зашто је већ 30 година на власти.

"Најпаметнија могућа реакција", приметио је Вучић.

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева рекла је да је Буграска међу оним чланицама Уније које заиста желе да виде балканске земље у скоријој будућности као део ЕУ породице.

"Током председавања Бугарске то је био један од приориета, то није било обећање за само за тих шест месеци, већ наш дугорочни стратешки циљ. ЕУ не треба само да организује самит једном у 15 година на којем ће пружити перспективу тим земљама, већ треба константно да подржава европске интеграције Балкана", рекла је Захаријева.

"У Србији се насиље кажњава"

Одговарајући на питања из публике, Вучић је рекао да се у Србији свако насиље кажњава, те да је истражен и напад на једног од лидера опозиције Борка Стефановића и да је суђење у току.

Он је рекао и да је добијао лекције од многих да ће Србија бити земља у којој ће се догодити убиства и напади на новинаре, али да се након тога управо то десило у многим земљама ЕУ и другим, а у Србији ништа слично.

"У сваком случају, ми увек кажњавамо све људе који користе насилне методе и наставићемо то да радимо", рекао је Вучић.

Говорећи о протестима и броју људи који протестују, Вучић је рекао да је веома задовољан тоном протеста, иако они некада постану насилни.

Истакао је да скоро нико није ухапшен, што се не дешава у неким европским земљама, те да су демонстранти слободни да изразе своју вољу.

Вучић је, говорећи о утицају протеста на јавно мњење, рекао да његова партија, иако је по неким анкетама изгубила неколико процената због питања КиМ, има много већу подршку од свих других.

То, каже он, показује да су Срби одлучни да слушају праве речи и да прихвате реалност, а не снове неких људи.

"Али делим вашу забринутост и надам се да ће и у другим земљама све бити урађено онако како смо то ми обавили", рекао је Вучић. 

Србија показала да је одговоран саговорник 

Председник је, обраћајући се новинарима, изјавио да је на панелима у Братислави показао да Србија говори истину и да је она озбиљан, одговоран и поуздан саговорник.

"Имали смо тежак дан, заступали смо интересе Србије. Борио сам се колико сам могао и чини ми се – успео да покажем да говоримо истину. Два пута сам враћао Тачија на тачке Бриселског споразума и показао да говоримо истину", рекао је председник новинарима у Братислави.

Будући да је једно од питања са панела било у вези са односима Србије и Русије, Вучић је приметио да је то увек кључно питање које се поставља Србији.

"Увек им је то главна замерка, ови други могу да не поштују шта год хоће, али је увек питање за нас однос са Русијом и Путином. Сад је проблем што ћемо да извозимо сир у Русију...", приметио је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што је данас била прилика да се разговара, не само на Форуму, са Ангелином Ајнхорст, Кетрин Ештон, али и са америчким званичнима Роном Џонсоном и Филипом Рикером.

"Људи траже неко решење, виде да то иде у тешком смеру, да односи нису једноставни. Свако би желео решење, а онда Пришина уведе таксе. Како хоћете решење, а немате право на слободну трговину и проток робе", рекао је Вучић.

Додао је да осећа да је на неки начин ослобођен сваке врсте притиска, али да увек има огромну одговорност према Србији и грађанима.

"Знам колико је важно да сачувамо мир и стабилност", истакао је председник.

Он је приметио и да је позиција Србије данас боља него раније.

Још један позив Трампу да посети Србију

Александар Вучић изјавио је да је упутио још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, преко америчких званичника, Рона Џонсона и Филипа Рикера, са којима је разговарао на маргинама форума у Братислави и истакао да би та посета била инјекција у односима две земље, али и решавању проблема у региону.

"Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да дуго председник САД није долазо у Србију", пренео је Вучић новинарима.

Он је остакао да би посета Трампа била велика промена у односима.

Како је рекао, Србија зна да је мала земља и да не може амерички председник да се бави Србијом ни на дневном ни на недељном, али је истакао да би Трампова посета била важна и да би представљала инјекцију билатералним односима две земље, али и решавању свих проблема у региону.

Председник је новинарима након састанака пренео и да код америчких званичника постоји све израженија брига за односе Београда и Приштине, да они желе да се ствари реше мирним путем, као и да сматрају да је потребно дати нови импулс разговорима, али и да добро разумеју зашто су Београд таксе толико погодиле и зашто на њима инсистира.

Вучић је додао да је Филип Рикер, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, на веома важном и одговорном месту и за Србију, док је сенатор и председавајући Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Рон Џонсон, искрени пријатељ Србије, те да су управо због тога разговори са њима важни.

"Разговори су важни за нас, али ако очекујете историјско решење или вести - нема их", додао је председник и навео да је ово његов осми сусрет са Џонсоном, који је, каже, близак пријатељ Трампа и осталих који у САД доносе одлуке.

Председник је подсетио и да ће у понедељак у Београд доћи заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, што ће, каже, допринети да се додатно кристалишу одређене ствари и потпуном сагледавању америчког угла.

"За нас је врло важно да разумемо шта је то што Американци желе и да покушамо да учинимо све да Американци разумеју оно што ми желимо", рекао је Вучић.

Додао је и да није наиван да верује да велике силе немају снагу да убеде Хашима Тачија и

Рамуша Харадинаја да укине таксе на робу из центалне Србије.

"Амерички званичници су били јасни у изјавама да су против такси, али моја молба је да јаче утичу на Приштину, јер сам сигуран да ће онда она морати да саслуша и споведе у дело укидање такси", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Братислави, након међународне конференције.

Каже да је и данас био директан и на панелу и у разговорима са америчким званичницима, и указивао на околности укидања такси, док је, истиче, све остало што је потписано ствар разговора.

Упитан да ли су му амерички званичници са којима се данас сусрео наговестили да ли ће мало више утицати на Приштину, Вучић је одговорио да се нада да хоће. 

"Како да замерим Масу, кад то говоре и многи у Србији"

Председник Србије изјавио је да мисли да није истина оно што је рекао немачки министар спољних послова Хајко Мас да је проблем север КиМ, али да не може да му замери јер то исто говоре и Драган Ђилас, и Рада Трајковић и многи други у Србији. 

Он је то рекао новинарима у Братислави упитан како коментарише да јуче на састанку Рамуша Харадинаја са немачком канцеларком Ангелом Меркел, према саопштењу Приштине, уопште није било речи о таксама, те да је Мас после тога рекао да је проблем север КиМ.

"Што то не би рекао немачки министар ако то говори један значајан део Србије. То говоре многи у Србији који једва чекају само да осуде Србе. Како да замерам Хајку Масу, а мислим да говори неистину и да ништа од тога, ако је прецизно преведено, није тако. Како да му то замерим кад то говоре и они који би требало да штите Србију и српске интересе", рекао је Вучић и додао да је најлакше оптужити Србе.

Што се криминала тиче, Вучић је рекао да је седиште криминала у албанском делу Косова.

"Некоме је лакше да поверује да је њихово чедо добро и увек исправно, а да су неки други криви. Север Косова је постало место које је најлакше окривити за све само да се не би догодило остваривање политике која се њима не свиђа", рекао је Вучић и додао: "А што се тиче да нису разговарали о таксама, нећу да говорим ништа, али сам сигуран да се о таксама и те како говорило, а кад вам то кажем то значи да сам вам са сигурношцћу рекао истину", закључио је он. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара