Макрон писао Вучићу, захвалио на помоћи за Нотр Дам

Председник Француске Емануел Макрон упутио је писмо председнику Александру Вучићу у којем му захваљује на подршци која је упућена након пожара у Богородичиној цркви у Паризу.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо председника Француске Емануела Макрона.

Макрон је навео да је био посебно дирнут подршком коју је Србија упутила након пожара у Нотр Даму 15. априла. "У име француског народа, срдачно Вам захваљујем на томе", написао је Макрон.

Истакао је да је тај догађај био трагичан за целу нацију.

"Изазвао је снажне емоције у Француској, јер је Богородичина црква део нас, наше историје, коју смо гледали док је гута пламен. Богородичина црква у Паризу је катедрала свих Францускиња и Француза. Са свим својим суграђанима поделио сам дубоку тугу, а моје мисли су биле посебно окренуте католицима свуда у свету", навео је француски председник.

Указао је да је избегнуто најгоре – није било смртних случајева, а структура катедрале, њена фасада и две главне куле су спасене.

"Посебно бих истакао мобилисаност париских ватрогасаца и ватрогасаца из региона Ил де Франс, који су провели сате борећи се против ватрене стихије стављајући свој живот у опасност", навео је Макрон.

Подсетио је да је та катедрала већ била оштећивана, али да је рушења и пљачке нису спречили да се изнова издигне из пепела.

"Сви заједно ћемо је поново изградити и ја се на то обавезујем. Прикупљање добровољних прилога је покренуто већ дан након трагедије. Позваћемо највеће стручњаке из целог света да обнове Богородичину цркву. Већ сада, поруке као Ваша са изразима саосећања, које нам стижу из целог света, посебно су нам драгоцене", написао је Макрон.

"Захваљујући Вам се још једном, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог веома дубоког поштовања", наводи у писму председник Макрон, посебно нагласивши захвалност за личну великодушност председника Вучића.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво