Харадинај понавља: Признање Косова у постојећим границама

Косовски премијер, Рамуш Харадинај, тврди да немачка канцеларка Ангела Меркел није тражила да Приштина укине наметнуте таксе увећане за 100 одсто на робу из Србије. Харадинај је рекао и да ће на предстојећем самиту у Паризу приштинска делегација тражити признање Косова, као и да не одустаје од става да свеобухатни обавезујући споразум Београда и Приштине треба да резултира "признањем косовске независности у постојећим границама".

Немачка канцеларка Ангела Меркел и косовски премијер Рамуш Харадинај истакли су да је правно обавезујући споразум о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине од кључног значаја за стабилност у региону.

Меркелова је у Берлину примила Харадинаја с којима је, како је саопштено из њеног кабинета, разговарала о билатералним односима, спољнополитичким питањима, као и о односу Београда и Приштине.

"Правно обавезујући споразум је од кључног значаја за пут две државе у Европу", каже се у саопштењу.

Рамуш Харадинај је, након пријема код немачке канцеларке у Берлину, изјавио да Приштина не мења став о решењу питања Косова и да очекују постизање свеобухватног решења које укључује "међусобно признање у постојећим границама". 

Меркеловој је, додао је, захвалио на доследном ставу Немачке у погледу, како је рекао, заштите суверенитета и територијалног интегритета Косова.

Како је пренела приштинска Газета Експрес, Харадинај је рекао да су разговарали о сто одсто увећаним таксама на производе из Србије, али да канцеларка није тражила да та мера буде укинута, те да ће она остати на снази.

"Ми смо озбиљно заинтересовани за наставак дијалога, таксе на робу из Србије остају и није их потребно укидати. О томе смо разговарали у контексту дијалога са Србијом", рекао је Харадинај.

Говорећи о предстојећем самиту у Паризу, Харадинај је рекао да ће приштинска делегација тражити признање Косова.

"У Паризу ћемо имати захтев за споразум о међусобном признавању, односно признању Косова од Србије и пет земаља чланица ЕУ које то још нису учиниле", рекао је Харадинај и додао да је признање косовске независности једино преостало нерешено питање између Београда и Приштине.

Састанак са немачким парламентарцима

Рамуш Харадинај је након разговора са немачким парламентарцима у Берлину, где се налази у једнодневној посети, на свом Фејсбук профилу написао да не одустаје од става да свеобухатни обавезујући споразум Београда и Приштине треба да резултира "признањем косовске независности у постојећим границама". 

"Са немачким посланицима разговарао сам о укупном развоју ситуације у земљи и региону, о блиској сарадњи између Косова и Немачке и процесу дијалога са Србијом. Изразио сам став да је Косово за дијалог, за постизање свеобухватног споразума који треба да резултира признањем у постојећим границама", написао је Харадинај.

Навео је и да је у разговору са посланицима Бундестага поновио да су грађани Косова једини у региону Западног Балкана који не уживају слободно кретање због визног режима и да, како је рекао, с правом очекује да Немачка допринесе позитивном развоју овог процеса.

"Улога немачке државе била је и остаје моћна за унутрашњу и спољну консолидацију наше земље и тренутно смо на врхунцу билатералних односа са Немачком", навео је Харадинај.

Иначе, Харадинај је у Берлину разговарао са члановима парламентарне групе за југоисточну Европу Бундестага, Јосипом Јуратовићем, Незахатом Барадариј из СПД, Фридрихом Остендорфом...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво