Путинова порука: Братски српски народ може да рачуна на подршку

Председник руске Думе Вјачеслав Володин пренео је посланицима српског парламента поруку руског председника Владимира Путина да Србија и њен народ могу увек да рачунају на подршку Русије.

"Председник Путин је знао да ћу ја овде говорити и упутио је поздраве и речи подршке. Братски српски народ, као и увек, може да рачуна на помоћ Русије", пренео је Володин Путинову поруку, што су посланици поздравили аплаузом.

Такође је нагласио да Србија има свог председника, Александра Вучића, који се бори за интересе земље, уважавајући грађане.

"Сигуран сам да ћете превазићи проблеме", рекао је Володин.

Он је осудио провокације на северу Косова и Метохије, током акције специјалне полиције. 

"Циљ је био да се та област заузме силом и преузме контрола. Напад на сараднике Унмика, укључујући руског држављанина, представља кршење међународног права. УН морају да заузму став и одлучност јер од њихових конкретних дејстава зависи мир на Балкану", рекао је председник Думе.

Како каже, Русија неће подржати потезе ЕУ и САД који доприносе расту тензија.

"Одсуство реакције ЕУ доводи у сумњу њену способност да буде посредник у дијалогу. Сматрамо да све стране морају да поштују Резолуцију 1244, а они који то не раде морају да буду одговорни. Интереси суверене Србије морају се поштовати у складу с међународним правом", додао је он.

Изневши поздравне речи на српском језику, Володин је на 23. посебној седници рекао да две земље и два народа веже вишевековно пријатељство и узајамно поштовање.

"Много тога нас повезује, историја, култура, ни језик нам се не разликује толико да се не бисмо разумели, јер смо браћа", рекао је он, подсетивши шта су све две земље прошле заједно кроз најзначајније историјске догађаје, као што су Први и Други светски рат.

"Уједињује нас не само вера, већ и душа – широка и добра. Наше пријатељство и узујамно поштовање траје до данас а наш задатак је и одговорност за будућа поколења да сачувамо те добре односе заувек", поручио је он.

Напоменуо је да данас у свету има пуно изазова – примена двоструких стандарда, мешање у унутрашња питања других земаља, што је за неке норма понашања, док је за Русију недопустиво.

Српски народ је претрпео бомбардовање НАТО-а, подсетио је Володин, упитавши како је тако нешто уопште било могуће.

Гојковић: Приштина не жели наставак дијалога

Одржана је и седница Комисије за сарадњу српског парламента и Државне Думе на којој је председница Скупштине Србија Маја Гојковић упозорила на радикалне потезе Приштине који, како каже, доказују да они не желе наставак дијалога са Србијом.

Гојковићева је навела да је пре два дана јасно речено да неће бити успостављена Заједница српских општина и подсетила на увођење такси од 100 одсто на прозводе из централне Србије, као и на недавно усвојену такозвану Резолуцију о геноциду којом се, каже, обесмишљава дијалог.

На тај начин се, по њеним речима, скреће пажња са стварних злочина албанских терориста на Косову и Метохији, посебно у вези са радом Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији.

Како је оценила, недавни упад специјалних снага Приштине у северне општине КиМ, приликом којег је претучен и припадник УНМИК-а, руски држављанин Михаил Красношчеков, потврђује да Приштина, уз подршку својих "ментора", не одустаје од намере да бруталним акцијама застрашивања примора српско становништво на трајно напуштање својих огњишта.

Она је казала да је досадашњи рад Комисије за сарадњу дао изузетно значајан подстицај међупарламентарним и билатералним односима две земље у целини.

Истакла је да се изузетно добри и пријатељски односи Србије и Русије сваким сусретом додатно унапређују, како на нивоу два председника држава, тако и на нивоу две владе.

У погледу сарадње у супротстављању савременим изазовима и претњама, сматра да је залагање за темељне принципе међународног права кључно.

Председница парламента освнрула се и на сарадњу у области културе две земље, наводећи да је од изузетне важности да се подстакне даље интензивирање у области савременог стваралаштва.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво