Фабрици за РТС: Србија напредовала, али морају се наставити реформе

Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије представљен је јуче у Бриселу. Шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици је навео да је Србија напредовала, поготово што се тиче економских реформи, али да постоји читав низ реформи које морају да се наставе.

Као и претходне године у Извештају за Србију, Европска комисија је оценила Србију по економским реформама. Економска ситуација је боља, привредни раст је евидентан, све иде у добром праву, рекао је у Јутарњем програму РТС-а шеф делегације ЕУ Сем Фабрици.

Међутим, Фабрици додаје да постоји читав низ реформи које Србија мора да настави да ради како би напрдовала. Посебно је истакао владавину права где, како каже нема довољно напретка и где је потребно урадити више.

"Комисија је разматрала и регионалну сарадњу, односе са суседима. Са, наравно, акцентом на томе да мора да се настави дијалог ка нормализацији односа", истакао је Фабрици.

Препоручио је да све институције погледају Извештај, виде какве су препоруке ЕК, посебно када је реч о препорукама које се дају за даљи напредак како би сви заједно могли да постигнемо боље резултате.

Фабрици је прокемтарисао и реаговање премијерке Ане Брнабић на Извештај Европске комисије.  

"Јуче је премијерка износила коментаре који су углавном били позитивни. Она је изразила и потпуно легитимно ставове о неким деловима извештаја, али  и коментар који је дала је да ће Србија остати посвећена европским интеграцијама, да ће размотрити препоруке у извштају и да ће сходно томе реаговати", навео је Фабрици.

Дијалог мора да се покрене 

Фабрици је рекао да је, што се тиче односа Београда и Приштине, ситуација и даље тешка. Позвао се и на јучерашњу изајву Федерике Могерини када је представљала Извештај у Бриселу, а то је да је статус кво неодржив и да све што се догађа може да се претвори у инцидент. 

"Поруку коју је она послала је да се дијалог мора поново да се покрене, јер што мање дијалога има то је већи ризик да дође до тешкоћа и зато је важно обновити дијалог. И ми смо то у нашем извештају то јасно и изнели да је неопходно за наставак дијалога да се таксе укину и тај став није промењен", истакао је шеф делегације ЕУ.

Додао је да је порука за Србију да мора да се креће напред, да буде бржа, посвећенија и фокусиранија.

Што се тиче 2025. године када се очекује да Србија приступи ЕУ, Фабрици је рекао да по дефиницији процес приступања не може да има рок.

"Не можете да очекујете да ће до одређеног тренутка сви критеријуми бити испуњени. Две хиљаде двадесет пета – ми смо је звали као идикативни датум који је Комисија поставила како би се реализовале одређене реформе. Такође, пре пар година Комисија је рекла да, ако се погледа ситуација, да може тако да буде, али не мора да значи да ће тако и бити", навео је Фабирци.

Посебна путања сваког партнера 

Поред Србије, извештај Европске комисије добиле су и друге земље преговарачи у региону. Фабрици каже да се процена комисије заснива на сопственим заслугама и да сваки партенер има своју путању.

Подсетио је да је Црна Горе почела преговре са ЕУ 2012, Србија 2014. године, а да је БиХ тражила да буде кандидт и јуче је Комисија дала своје мишљење.

"Оно што је важно за овај пакет је да је Комисија предложила да се са Албанијом и Северном Македонијом отовре преговри. У том смислу Европска комисија је остала веома посвећена, гура процес проширења на Западни Балкани", рекао је Фабрици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво