Симић: Седница прилика да се чује о суровом положају Срба на КиМ

Посланик Српске листе Славко Симић наводи за РТС да се седница о Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку за Србе. Очекује да ће се чути мишљења различитих парламентарних група али предлог решења косовског проблема.

Славком Симић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да ће политички представници на позив председнице скупштине Маје Гојковић присуствовати седници где ће руководство и посланике Србије упознати са ситуацијоим на Косову и Метохији.

"Од данашње седнице очекујем да јавност чује колико је држава у протеклих неколико година уложила и колико је мислила на српски народ који живи на Косову и Метохији. Колико је  инфраструктурних, економских и пољопривредних пројеката уложено за развој српских средина и српског народа, али наравно очекујем и да јавност чује реално стање о суровом положају српског народа који се бори за опстанак на КиМ", истиче Симић.

Очекује да ће се на седници чути мишљења различитих парламентарних група.

"Када председник представи извештај очекујем да ће расправа артикулише у правцу да се чују  мишљења различитих парламентарних група али и да чујемо предлог решења косовског проблема који ће се можда у некој будућој фази дијалога наћи на преговарачком столу између Београда и Приштине", наводи Симић.

Додаје да се седница о Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку.

"Седница посвећена Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку јер са једне стране имамо Приштину која деструктивном и неодговорном политиком покушава да минира дијалог и са друге стране имамо врло озбиљан приступ нашег државног врха који улаже огромне напоре енергију и труд не би ли се дијалог наставио и дошло до компромисног решења", наводи Симић.

Истиче да је председник Александар Вучић иницирао ову скупштинску седницу након што је у протеклих месец дана одржао разговоре са водећим европским и светским лидерима.

"Сасвим је извесно да председник, а и целокупна политичка јавност сада имају јаснију слику о позицији Србије, српског народа али и позицији међународне заједнице по питању решавања косовског проблема", оцењује Симић.

Приштина води деструктивну политику

Осврћући се на састанак лидера Срба са КиМ са председником, Симић наводи да је општи закључак са тог састанка – да дијалога на један свеобухватан и конструктиван начин неће бити још јако дуго јер, како каже, Приштина очигледно жели да и даље деструктивно делује.

Додаје да је на састанку договорено да се у наредном периоду у највећој могућој мери сачува јединство и солидарност српског народа и очува мир и сигурност српског народа у јужној српској покрајини.

Наводи да са једне стране имамо председника Вучића који жели одговорну и рационалну политику не само према Србима већ и према целом региону док са друге стране, како каже, Приштина води деструктивну политику. 

"Ако наш председник каже – укините таксе и за два сата смо у Бриселу јер желимо да разговарамо, желимо компромис, желимо мир и стабилност, а са друге стране чујемо поруке Приштине која не жели да укине таксе, не жели дијалог, не жели компромис, то је прст у око нашем државном врху али и Бриселу и Међународној заједници која је гарант свих споразума", истиче Симић.

Не очекује да ће Приштина у наредних неколико месеци укинути таксе.

"Како ствари сада стоје Приштина нема намеру да укине таксе,  а и не постоји међународни консензус и јачи притисак на Приштину да таксе укине тако да апсолутно не очекујем да таксе буду укинуте у наредних неколико месеци", истиче Симић.

Поручује да је дијалог једини механизам решења косовског проблема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво