Избори за Европски парламент, гласало се у Београду и Суботици

Грађани Србије са српско-мађарским и српско-хрватским двојним држављанством учествовали су на изборима за Европски парламент.

У Србији је активно регистровано 27.199 бирача са хрватским држављанством: на подручју Београда има 14.770 бирача, док је на подручју Војводине пописано 12.429 бирача.

Осим у амбасади Хрватске у Београду, гласало се и у конзулату Хрватске у Суботици до 19 часова.

У Генералном конзулату Републике Хрватске у Суботици данас је гласало укупно 634 бирача.

Грађани су се опредељивали између 33 листе са 396 кандидата за 12 посланичких места у парламенту ЕУ.

Хрвоје Вуковић, конзул Републике Хрватске у Суботици је раније данас навео да хрватски држављани који имају пребивалиште у Србији могу да гласају у конзулату Хрватске у Суботици уз приказ личног документа.

Мађарској припада 21 столица у ЕУ парламенту, а такмичи се девет листа странака и коалиција.

У Србији је регистровано 70.700 бирача који су имали прилику да се изјасне путем поште или на дан избора. Они су махом одабрали да глас пошаљу поштом. Отуда, испред мађарског конзулата данас није било гужве.

"Регистровани бирачи ће до 19.00 часова моћи да у конзулату предају своје коверте које су добили на кућну адресу у Србији. Такође, бирачи који су се изјаснили да ће гласачке листиће преузети у конзулату Мађарске у Суботици – укупно 584 моћи ће да обаве своју грађанску дужност до 19.00 часова уз приказивање важећег личног документа било српског или мађарског", објаснио је данас генерални конзул Мађарске у Суботици.  

Поред оних са држављанством Хрватске и Мађарске, могли су да гласају и они са бугарским, у Нишу.

У већини чланица Европске уније одржани су избори за Европски парламент, а вечерас су објављени и први резултати. За будућност Старог континента гласали су бирачи из 21 земље Уније.

број коментара 0 Пошаљи коментар