Брамерц за РТС: Регионална сарадња остаје велики изазов

Главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц рекао је за РТС да регионална сарадња није добра као што би требало да буде. Ствари попут величања ратних злочинаца, порицања злочина, не побољшавају се, већ бих рекао да се погоршавају, указао је Брамерц.

Серж Брамерц каже да у претходних шест месеци није приметио помак у сарадњи Тужилаштава Србије, Хрватске и БиХ. После састанка са тужиоцима, а уочи представљања извештаја пред Саветом безбедности, за РТС је говорио о разлозима посете и регионалној сарадњи.

Регионална сарадња није добра као што би требало да буде. Када је реч о организованом криминалу, трафикингу - ситуација је добра, али сваки пут када се дотакнемо случајева ратних злочина - нарочито у вези са починиоцима на средњем или вишем нивоу, ту је политичка димензија и то негативно утиче на квалитет регионалне сарадње.

У последњем извештају критиковали сте ситуацију у региону - величање ратних злочинаца и негирање злочина. Шта можемо да очекујемо у предстојећем?

Извештај је послат пре неколико дана, како би био представљен 17. јула у Њујорку и, нажалост, кретаће се у истом правцу. Ствари попут величања ратних злочинаца, порицања злочина, не побољшавају се, већ бих рекао да се погоршавају. Нажалост, то готово да постаје нормално, на такве ствари много не реагује чак ни међународна заједница - од које се очекује много јача осуда. То не само да је увредљиво за жртве, већ има негативан утицај на потрагу за несталима и на истраге. Како да очекујете да полицајци, истражитељи или сведоци говоре о злочинима када политичко руководство позива осуђене ратне злочинце на јавне догађаје.

Да ли сте задовољни тиме како тужилаштава Србије, БиХ и Хрватске спроводе своја суђења за ратне злочине?

Са позитивне стране, а у томе сам у претходним годинама имао замерке, Србија није имала довољно ресурса у Тужилаштву за ратне злочине. Сада је тамо запослен одређен број људи и имамо некакву наду да ће у будућности више предмета бити обрађено. Регионална сарадња остаје велики изазов јер, као што знамо, многи директни починиоци злочина у Босни и Херцеговини налазе се у Србији или у Хрватској. Такви случајеви су и даље проблем. Тако да, иако има напретка у многим појединачним предметима, генерална слика није тако позитивна, и остаје много посла да се обави.

Српски медији пишу да је прави разлог ваше посете - екстрадиција двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића. Да ли је тако?

Не. То је дефинитивно важан случај, али је за њега задужен независни тужилац кога је именовао Трибунал. Тако да, конкретно у тај случај моја канцеларија није укључена и моја посета је, с друге стране, била посвећена упознавању са колегама тужиоцима. Наравно, састао сам се и са министарком правде и државним тужиоцем, са којима сам разговарао о другим питања од заједничког интереса. Очекујем да министарка правде, као и ранијих година, буде мој саговорник у Њујорку када будем представљао извештај.

Мислите ли да ће коначно они ипак морати у Хаг - као што сте рекли прошле године?

Мислим да Србија, као и друге земље чланице УН, има обавезу да сарађује са Трибуналом, што значи да мора да поступа по судским одлукама које долазе из Хага. Знам да неки правни стручњаци у Србији имају другачије мишљење и да неке судске одлуке иду у другом правцу, али моје мишљење је да је постојећа правна основа апсолутно довољна да би поменуте особе биле изручене Хагу, како би им било суђено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво