Шта се очекује од расправе о Косову

Председница Скупштине Маја Гојковић оцењује да је сада важан моменат за парламентарну расправу о Косову и Метохији јер је дијалог у застоју због радикализације потеза приштинских власти. Очекује да ће се у понедељак чути шта политичке групације имају да кажу у дебати о Космету након излагања председника државе. С друге стране, министар спољних послова не очекује да ће на тој седници бити речи о конкретном предлогу Србије за решење косовског питања.

Након састанка са председником Републике и анализе унутрашње и спољне политичке ситуације, Срби са Косова и Метохије још једном потврђују да их у наредном периоду не чекају лаке одлуке.

"Изазова ће бити пуно, албанске партије поред свих својих неслагања, јер између себе се не трпе, сложне су и јединствене када је у питању решавање српског проблема, тако да не очекујем ништа добро од Приштине", каже председник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић.

Посланик Српске листе Славко Симић очекује да ће на сваки могући начин покушавати са скупштинске говорнице да оптуже Србију.

"Тако се, нажалост, добија гласачко тело код Албанаца, али и продубљују међуетнички односи и криза", рекао је Симић.

Председник Србије ће са скупштинске говорнице српским посланицима поднети извештај о стању на Косову и Метохији, као и о дијалогу који се води већ шест година.

"Овај моменат је изузетно важан зато што смо сви свесни тога да дијалог стоји и то искључиво због радикализације приштинских власти према Београду због тога што су они одлучили да дијалог стане. Србија покушава да тај дијалог откочи а једна форма је сигурно и сада у понедељак да чујемо шта све политичке групације имају да кажу у дебати нако излагања председника", рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Министар спољних послова Ивица Дачић није оптмистичан. Не очекује у понедељак предлог Србије за решење питања Космета. Мисли да неће ни бити разговора о томе.

"Не можете да идете с неким предлогом кад нема услова за наставак преговора, то не би било политички сврсисходно. Преговарачке стране у БиХ нису пре Дејтонског споразума у парламенту говориле шта ће бити пре потписивања. То треба да буде резултат неких преговора, али сад смо далеко од тога, јер Албанци мисле да ће Србија пристати на независност Косова", навео је Дачић.

И док део опозиције најављује да ће и седницу о Косову и Метохији бојкотовати, председница Парламента каже да их је довољно звала.

Ивица Дачић ипак поручује – "да сам на њиховом месту не бих пропустио прилику да кажем шта имам и Вучићу и мени као министру".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво