Протест "Сви као један – 1 од 5 милиона" у Београду

Двадесет пети протест под слоганом "Сви кaо један – 1 од 5 милиона" одржан је у Београду.

Организатори протеста су рекли да је тема овонедељног окупљања "подсећање на све жртве режима за време трајања протеста".

Окупљенима код Теразијске чесме обратио се професор др. Чедомир Чупић који је рекао да се током шест месеци показало да нема тог разлога који грађане може да заустави "у протесту против узурпатора Александра Вучића".

"Само упорни и издрживи имају шансу да остваре оно за шта се праведно залажу. Ви сте чувари стварног пламена протеста, који се не смирује, већ показује нове начине у спречавању узурпатора у његовој насртљивој намери да све држи у својим рукама", истакао је Чупић и додао:

"Нема области у Србији у којој се он не меша и у којој не жели да господари... Он је изашао из уставних и законских овлашћења председника".

Чупић је истакао да су протести порука и поука за будуће које народ будео изабрао – да више никада и нико неће моћи да узурпира власт и институције.

"Са нама је и део опозиције, нека добро запамте, грађани неће власт која је била. Хоћемо, када народ добије изборе, да се држава води према законима и владавини права и да се уведе висок степен норамалног живота", нагласио је професор Чупић.

Потом се обратио и глумац Бранислав Лечић који је обећао грађанима да ће најзад бити слободни.

"Време је да се све искуство у Србији сабере и да најзад цео тумор, који се дуго година формирао, избацимо из свог тела. И да се више никада тај тумор не врати, да ниједна политичка организација и партија не може да се понаша тако да узурпира институције друштва", истакао је Лечић.

Лечић је истакао и да тренутна власт седам година обмањује и пљачка народ. 

"Храбри и паметни људи широм Србије започели су велики протест отрежњења. Сувише је велики и дубок пад да би се ствар десила за једну ноћ. Она ће се дешавати дуго, јер је тиранин тако спаковао ствар тако да нема рупицу, покрио је медије, украо је институције, украо је целу државу", навео је Лечић.

Лечић је рекао да ће се 8. јуна организовати велики протест у целој Србији како би се прославило шест месеци од почетка протеста и најавио да ће се тада изаћи са новим потезима са којима ће се, како каже, угрозити већ начета власт.

Грађани су кренули у протестну шетњу од Теразијске чесме до РТС-а, где су одржали преформанс "Дневник слободне Србије". Потом се окупљеним грађанима испред јавног сервиса обратио лидер Левице Србије Борко Стефановић.

Окупљени су шетњу наставили до зграде Представништва где се протест завршио.

Протест у Крагујевцу 

У међувремну се шетало и у Крагујевцу. Окупили су се побуњени житељи шумадијске и прве српске престонице на платоу код некадашње робне куће "Београд".

Демонстрације Крагујевчана незадовољних стањем у држави и граду нова су потврда да су протести и у центру Шумадије, након дугог опирања организатора, дефинитивно преузеле опозиционе политичке партије.

Са Крагујевчанима шетају председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић и функционер Социјалдемократске странке Константин Самофалов који се обратио и на Ђачком тргу, испред Прве крагујевачке гимназије.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво