Странка слободе и правде усвојила предлог помирења са Албанцима

Странка слободе и правде представила је предлог Декларације о помирењу српског и албанског народа. Лидер те партије Драган Ђилас рекао је да је то учињено јер не постоји могућност да садашње власти у Београду и Приштини доведу до решавања проблема и помирења.

Без помирења се не може кренути напред, а два режима проблем Косова користе за унутрашње политичке ствари, док истовремено нема комуникације између странака у Београду са странкама у Приштини, рекао је Драган Ђилас на конференцији за новинаре.

Како наводи председник ССП-а, проблем статуса покрајине је нерешив и на њега не вреди трошити време, јер ако би неко и ставио потпис на документ о томе, било би то понижење српског народа и за неколико деценија би поново довело до сукоба.

"Искрено верујем у то да су и у време најгорих ратних дешавања 99 одсто Срба и Албанаца остали људи, штитили своје комшије и нису учествовали у злочинима. Време је да промовишемо те људе", сматра Ђилас.

Лидер ССП-а поручио је да они који су чинили ратне злочине треба да буду осуђени, као и да треба да се суочимо с тим да су појединци чинили злочине у име свог народа.

Коментаришући досадашњи ток преговора у Бриселу, Ђилас је констатовао да су они само довели до тога да на Косову криминал буја и на северу и на југу, а покрајина је постала "безбедна зона за криминалце из целе Европе".

"Статусно питање остављамо по страни"

Заменик председника ССП-а Борко Стефановић је објаснио да је та партија направила Декларацију како би прва храбро искорачила са документом који садржи нову политику и визију решавања проблема између српског и албанског народа.

"Желимо да решимо питања која се првенствено тичу људи, остављајући по страни статусно решење, које је непремостива препрека", нагласио је Стефановић и додао да је крајње време да се након неуспелих преговора искорачи са новим предлогом решавања проблема и помирења два народа.

Предложена Декларација предвиђа усвајање више протокола, међу којима си и о успостављању функционалне сарадње правосудних и безбедносних система, о слободи кретања, о решавању имовинских питања, за успостављање економске сарадње.

Остали протоколи су о сарадњи академских заједница, установа културе, спорта и медија, о сарадњи у области образовања, као и о сарадњи на пољу здравствене заштите и лечења становништва.

Декларацију о помирењу српског и албанског народа усвојило је Председништво ССП-а, данас ће се наћи пред Главним одбором, а потом ће, како је најављено, бити стављена на неку врсту јавне расправе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се