Чадеж на КиМ: Привреда да покаже политици шта је будућност

Чекање на решава проблеме у региону из прошлости и не води у будућност, поручили су председници привредних комора Западног Балкана окупљени у Коморском инвестиционом форуму (КИФ) у Приштини. Позвали су власти да наставе да разговарају.

Председник Привредне коморе Србије и председник КИФ-а Марко Чадеж рекао је да су политички односи комплексни и можда тежи него пре 10 година.

"Веома је важно да привреда настави да разговара и покаже политици шта је будућност, а чекање није будућност", истакао је Чадеж и додао је иновациони и тренинг камп ИТК у Призрену добра платформа за повезивање компанија у региону.

"У овом, будућем регионалном, стартап хабу своје место наћи ће млади људи, који ће овде реализовати своје иновативне идеје и правити производе за велике светске технолошке компаније", рекао је Чадеж и најавио да ће следећи пут доћи са представницима великих у овом сектору, који ће најбоље помоћи у развоју пројекта.

"Добили смо неисписану страницу квалитетног папира и, уз немачку подршку, шансу да на њој испишемо уџбенике будућности", поручио је Чадеж.

Министар привредног развоја у приштинској влади Валдрин Лука каже да желе да покажу сарадњу привреда Балкана.

"Овај иновациони парк је модел сарадње, јер желимо у њему да видимо компаније из целог регион. Парк је намењен развоју како ИТ сектора, тако и прехрамбене индустрије и туризма", каже Лука.

Чадеж је нагласио да су то конкретне ствари којима привреда региона покушава да покаже пут напред.

"Коморе као пример прагматичне сарадње" 

Председник косовске привредне коморе Берат Рукићи, који је био домаћин састанка, рекао је да и овим сусретом у Приштини чланице КИФ-а потврђују посвећеност развоју приватног сектора и унапређењу регионалних веза.

"Коморе су добар пример конкретне и прагматичне сарадње ради економског раста и стварања услова за нова радна места, а ово је начин да промовишемо активности за пословну заједницу и добијемо политичку подршку за наше напоре на унапређењу регионалне сарадње", рекао је Рукићи.

Председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески најавио је да ће свака од компанија на Западном Балкану у наредних пет година добити пакет сервиса и производа заједничке регионалне коморе и услуге заједничких регионалних институција, на чијем успостављању се ради, као што су арбитража и кредитни биро.

"Инсистираћемо на заједничком састанку са премијерима и тражити да се у року од две године успоставе министарства за регионалну сарадњу", рекао је Азевски.

Председник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић нагласио је да је привредна сарадња начин да се регион брже развија и да се тако припреми за заједнички циљ, чланство у ЕУ.

Привредници желе да сарађују, унапређују трговинске и економске везе, а захтев владама држава је да то омогуће, рекао је Голубовић.

Председница Уније комора Албаније Инес Мућостепа оценила је да је КИФ главни резултат Берлинског процеса, а заједничко представљање привреда на конференцији са Фајненшл тајмсом у Лондону оценила је као одличну прилику да се представе потенцијали региона.

Западни Балкан као јединствена инвестициона дестинација 

КИФ ускоро, уз аустријску, немачку и подршку ЕУ, почиње и реализацију вишегодишњих пројеката који ће омогућити увођење дуалног, и унапређење стручног образовања, дигитализацију привреда и подизање конкурентности компанија на Западном Балкану, речено је данас.

Како су представници комора региона најавили, у следећих месец, два, КИФ ће у Лондону, 18. јуна, у сарадњи са "Фајненшел тајмсом", представити Западни Балкан као јединствену инвестициону дестинацију пред више од 50 великих међународних инвеститора.

Почетком јула, у Познању, на Самиту о Западном Балкану, у оквиру Берлинског процеса, биће и 30 највећих компанија региона, по пет из сваке економије, које ће представити потеницијале и имати прилику за директан дијалог са представницима влада и европских институција.

На самиту у Пољској биће лансирана заједничка платформа за дијалог пословне заједнице Западног Балкана са европским институцијама надлежним за политике и прописе важне привреди, најављено је из Приштине са састанка КИФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво