"Тешка политичка ситуација на КиМ, потребне снажне одлуке"

Даљи кораци политичких представника Срба са Косова и Метохије, као и потези Београда у недељама пред нама – биле су теме о којима су Срби са КиМ разговарали са председником Вучићем. Славко Симић из Српске листе каже да реална анализа говори да се налазимо у веома тешкој политичкој ситуацији, као и да морамо доносити чврсте и снажне одлуке у наредном периоду. Изазова ће бити пуно, јер на Косову проблеми трају константно, поручује председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић.

Славко Симић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су на јучерашњем састанку саслушали анализу унутрашње и спољашње политичке ситуације коју је представио председник Александар Вучић на основу разговора које је имао у протеклом периоду са највишим светским лидерима.

"Саслушали смо анализу и реална анализа говори да се налазимо у веома тешкој политичкој ситуацији, да морамо доносити чврсте и снажне одлуке у наредном периоду. Очигледно да Приштина не жели да укине таксе на робу која из централне Србије улази на простор КиМ и очигледно је да ћемо имати пуно изазова, јер Приштина покушава да дијалог транформише у конфузну ситуацију и дестабилизује север Косова и Метохије", навео је Симић.

Сматра да се сваки могући начин користи у косовској скупштини како би се сатанизовао српски народ.

"Једина чињеница је истина, истина и правда су једини путоказ да се реше сви проблеми и без истине нема ни решења косовског проблема", додао је Симић.

Не мисли да су у Приштини исцрпели све могућности како би вршили притисак на Србе и додаје да што се више буде компликовала политичка ситуација у Приштини то ће притисак на Србе бити већи.

"Наравно да ће на сваки могући начин са скупштинске говорнице покушавати да се оптужи Србија, да се води та агресивна политика, јер тако се, нажалост, задобија гласачко тело код Албанаца, али и продубљују међуетнички односи и криза", нагласио је Симић.

Вуловић: Биће изазова, важно јединство 

Председник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић каже за РТС да ће изазов бити огроман, јер на Косову проблеми трају константно.

"Ми смо константно у неком проблему. Оно што је много важно је да смо јуче поново потврдили наше јединство – српског народа на КиМ у заједништву са државним врхом наше државе", тврди Вуловић.

"Изазова ће бити пуно, албанске партије поред свих својих неслагања, оне између себе се не трпе, али су када је у питању решавање српског проблема заиста сви сложни и јединствени, тако да не очекујем ништа добро од Приштине", додао је Вуловић.

Одговарајући на питање која је то граница која ће бити црвена линија да не остане на изабраној функцији, Вуловић каже да одлуке доносе заједно.

"Видећемо, политика нас са севера Косова и Срба са КиМ је неодвојива од политике нашег државног врха. Све проблеме ћемо и даље решавати заједно", истиче Вуловић.

"Наше је да се заштитимо"

На питање шта могу да ураде представници Срба у косовским институцијама у околностима какве су сада на терену, Симић каже да сви имају идеје како одговорити Приштини.

"Ми на сваком месту и посланици и одборници и министри, дакле сваки представник Српске листе на сваком месту искључиво представља државне и националне интересе и представља интересе свог народа... Уколико осетимо потребу да је најбољи могући начин да се изађе из централних институција, да се изађе из свих могућих институција – такву одлуку ћемо донети заједно са нашим државним врхом, а до тада ћемо покушати да држимо све институције под контролом", наводи Симић.

Председник Вучић је после састанка говорио о томе да се спремају хапшења, а Симић каже да постоји опасна и конфузна атмосфера на КиМ.

"Приштини јесте, као што и сам председник каже, опсесија да освоји север КиМ. Ми морамо да се заштитимо, јер сви покушавају да управљају нашим животима, покушавају да управљају политичким животом на КиМ и то ће сигурно радити и у наредном периоду", наглашава Симић и додаје да је "наше да се заштитимо и да се боримо да до тога не дође".

"Газиводе један од круцијалних проблема на КиМ"

На питање да ли верује да ће бити нових покушаја да се преузме хидроелектрана Газиводе, Вуловић каже да је до сада јединство Срба на северу КиМ спречавало Приштину да реагује на неки бруталан начин.

"Газиводе су много важне – важне и Албанцима и Србима. Неких 600.000-700.000 људи пије воду са Газивода, термоелектрана у Обилићу не може да производи електричну енергију без воде са Газивода, тако да да је Газиводе један од круцијалних проблема на КиМ", сматра Вуловић.

Међутим, како каже, Газиводе могу да буду и начин за помирење ако је то свима неопходно и преко потребан објекат и систем.

"Оно што ја интимно мислим да спречава Приштину да брутално реагује то је одлучност државног врха Србије и председника Вучића који је одлучан да свим средствима брани Србе на КиМ, а поготову ако буду физички и безбедносно угрожени", напомиње Вуловић.

"Проблема мислим да ће бити, то је наша свакодневица, ми смо се навикли на то. Оно што је најважније, ми смо одлучни да останемо доле, свих ових 20 година наше борбе нам даје за право да смо заиста у праву јер се боримо за своја елементарна и животна права и као народ и као људи и као породица", закључио је Вуловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи