Вучић: Припремили смо снажне мере као одговор Приштини

Председник Александар Вучић разговарао је са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији. Припремили смо јаке мере ограниченог карактера као одговор на понашање Приштине, али ћемо сачекати састанак у Паризу, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд спремио мере против Приштине, која је увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу. 

"Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу", рекао је Вучић.

Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуције о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Председник је изразио забринутост због, како је навео, припреме акција ФИТ-а и РОСУ за хапшење више десетина Срба и апелује на међународну заједницу да то спречи.

У лудилу борбе албанских партија за рејтинг увек страдају Срби, указао је председник и замолио земље Квинте да покушају да спрече покушај нове провокације, које имају за циљ не само хапшење него и исељавање Срба.

Међутим, поручио је да у Паризу неће бити никаквих разговора о статусу КиМ. "Они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше. Неће бити никаквих разговора док не укину таксе. Можемо о лепом времену да разговарамо, а о статусу КиМ неће бити разговора док не укину таксе", рекао је председник.

Вучић каже да Албанци мисле да су њихов безобразлук и дрскост важнији од свега и да мисле да се исплатити да стварају нову реалност.

Поручио је, иронично, да је одлучио да буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као и да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да заступа интересе нашег народа, али и да се бори против "лудила Албанаца".

"Укините таксе и разговараћемо о чему хоћете, а ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Приштини, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Мерекловој и Макрону", навео је Вучић.

"Тешко Србима док се не заврше избори у Приштини"

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући на гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Кадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а Рамуш Харадинај најављује сусрет са Меркеловом у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као и да ради на спречавању "Додик државе", рекао:

"А замислите државу коју бисте могли да назовете 'Тачи–Харадинај' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?", упитао је председник.

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе.

"Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде и знао и на почетку сам, једини, рекао да ће оне дуже трајати. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу. И у другом и трећем кварталу наша ће привреда драстично расти. Требало нам је времена за то, али решићемо ми тај проблем, а они ће се суочити са бројним проблемима", уверен је Вучић.

Председник Вучић је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу КиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво "упознати" Приштину са мерама које је држава припремила у одговор на њене досадашње потезе.

На питање шта је сугерисао представницима Срба са севера КиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могућност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао. "Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве. А то, код нас на југу се каже – неће да може", рекао је председник.

"У парламенту стенографски о Сабору СПЦ"

Председник је најавио да ће на седници парламента у понедељак изнети детаљне забелешке о садржају недавног састанка са Сабором СПЦ, као одговор на све спекулације по појединим медијима.

Посебно је одбацио тврдње владике Григорија да је на том састанку "напао" владику Теодосија. "Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида", рекао је Вучић.

Истакао је да ће о састанку у Патријаршији најотвореније говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је имао вођење стенограма.

Каже и да то што је рекао владика Григорије није истина. "То није истина, јер је њих петорица водило хајку против мене. Не може један да води хајку против пет, него пет против једног. Али драго ми је што сам ја, један, са истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо да изађете на крај, ако је спреман да се бори за свој народ и праву истину", рекао је Вучић.

Навео је да је знао да у политичким партијама, па и у СНС-у, постоје чланови који новинарима јављају нешто да би их медији касније заштитили и напали њихове противнике у странци, али да није знао да се то догађа и у Цркви.

"Не долазим у парламент да будем глинени голуб"

Председник је поручио да ће на седници Скупштине о КиМ поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Косову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке, јер би то било нелогично.

Напоменуо је да ће у парламенту поднети извештај о томе шта се до сада дешавало и да ће говорити начелно о томе како да се боримо за српски народ, али тако да се не открије ниједан тактички потез.

Наводећи да председник ретко када долази у парламент да говори, Вучић је истакао да је опозиција тражила од њега да то учини.

Каже и да сада говоре како ће их он нападати, а да ће изнети истину о томе ко је колико инвестирао на КиМ, ко је на који начин штитио српски народ на КиМ... "Не, него ћу доћи у парламент кô глинени голуб, да пуцате, а да се не браним", рекао је Вучић.

"Глас за Чауши – глас за тзв. 'велику Албанију'"

Вучић је коментарисао то што су неки Срби на КиМ на локалним изборима глас дали албанској кандидаткињи Гонџи Чауши, а не српским представницима, рекавши да су тиме гласали директно за тзв. "велику Албанију", али да је већина Срба то разумела и зато је и подржала Горана Ракића.

На питање новинара како коментарише изјаву Марка Јакшића да би бољи градоначелник Митровице била Гонџа Чауши него Горан Ракић, Вучић каже:

"Не знам ништа о тој жени и не могу да говорим ништа лоше. Имали смо ми увек много таквих људи, они имају право на свој избор и ми морамо да га поштујемо. Важно је да људи знају да је то рекао лидер 'Један од пет милиона' СзС, да му је драже да гласа за кандидата Кадрија Весељија и Хашима Тачија него за кандидата Српске листе", рекао је Вучић.

Вучић је претходно разговарао са представницима Срба, након што су кандидати Српске листе убедљиво победили на изборима за градоначелнике четири српске општине на КиМ, а пре седнице Скупштине Србије о Космету.

Састанку у Палати "Србија" присуствовало је око 140 представника Срба, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јуче на РТС-у да ће се о увођењу евентуалних контрамера на мере Приштине озбиљно разговарати и да ће сви потези председника Републике и Владе Србије бити повучени слушајући став Срба са Космета.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво