Расправа о амандманима на Закон о главном граду

Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о амандманима на Предлог измена о главном граду наставиће у среду, 29. маја.

Најважнија измена коју предложено решење доноси је децентрализација главног града који је финансијски, културни, саобраћајни и универзитетски центар.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је током начелне расправе да се поверавају веће надлежноси Граду Београду, али и да се врши боља подела послова између градских и приградских општина.

Изменама и допунама Закона приградским општинама дају се знатно већа овлашћења него што данас имају и у надлежности општина предвиђа се оснивање јавних предузећа уз претходну сагласност Скупштине града.

Приградске општине моћи ће да издају грађевинске дозволе до 5.000 квадратних метара, али и да врше легализацију објеката до 3.000 метара квадратних.

Посланица СНС Јелена Жарић–Ковачевић осврнула се на најаву референдума у општини Стари Град, наводећи да је то противно законима и правилима праксе, те да председник општине Марко Бастаћ спроводи још једну злоупотребу у низу.

"Сматрам да грађани треба да чују на који начин се ради и да ће бити злоупотребљени у политицкој борби", рекла је Жарић–Ковачевићева.

Опозиција која бојкотује пленумске расправе критиковала је на конференцијама за новинаре предложена решења, наводећи да се "на мала врата" уводи приватизација јавних комуналних предузећа, а замерили су и што, како кажу, није било јавне расправе.  

број коментара 0 Пошаљи коментар