Вучић и Шредер о геополитици и бомбардовању Србије

Не можемо да заборавимо, али морамо да опростимо и креирамо успешну економију, рекао је председник Александар Вучић на конференцији "World minds" говорећи о бомбардовању Србије. Одлука о бомбардовању је билa врло емотивна, истакао је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

Александар Вучић је разговарао са Герхардом Шредером на панелу "Геополитичка питања у оквиру симпозијума 'World minds', који у Београду окупља водеће светске иноваторе, научнике, лидере у бизнису и уметнике.

Вучић је, на питање директора "Рингијера" Марка Валдера каква су његова сећања на период бомбардовања, рекао да је то свакако била лоша одлука и поручио да морамо да опростимо, али да не можемо да заборавимо. 

"Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо", рекао је српски председник, преноси Блиц.

Председник Србије је, на питање Валдера где смо тренутно кад је реч о Косову, рекао да смо "сви изгубљени у времену и простору".

"Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку: Морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић.

Председник је истакао да Србија жели да буде у ЕУ и најавио да ће у септембру предложити нова решења у вези са тим.

"Нико неће вући Србију у ЕУ да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас су главни европски проблем избори за Европски парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења, како да решимо проблем границе, заједничког тржишта", рекао је Вучић, одговарајући на питање где види себе на путу Србије ка приступању Унији.

Шредер: Примити Србију у ЕУ, па решавати питање Косова

На питање за бившег немачког канцелара да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања и шта их је навело на ту акцију против Србије, Шредер је рекао да је то била врло емотивна одлука.

"Прво је била донета одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима морали смо да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову", рекао је Шредер.

Изјавио је да је најлакше прво примити Србију у ЕУ, па онда решавати питање Косова, на шта је председник Србије Александар Вучић узвратио да се то, нажалост, неће догодити. "Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу", рекао је Шредер.

На тему садашње позиције Србије у односу на ЕУ, Шредер је указао да Србија испуњава већину економских услова за чланство. "Али остају питања поштовања права, усклађивања закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион већ и за целу Европу. Међутим, прво би се требало позабавити таксама које је Косово недавно увело Србији", рекао је Шредер.

"Добра сарадња са Русијом"

Председник Вучић је указао да Србија добро сарађује са Русијом и да жели да обезбеди довољно гаса за своје грађане. Вучић је рекао да је једном посетио руског председника Владимира Путина у његовој кући.

"Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо с Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се 'заврне славина' преко Украјине", рекао је председник.

Бивши немачки канцелар је рекао да је Русија свакако добар партнер. "Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије. Ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом", рекао је Шредер.

Организатор конференције Ролф Добели је, најављујући овај разговор, рекао да учествују "три геополитичка мастермајнда" – Вучић, Шредер и директор "Рингијера" Марк Валдер.

Истакао је да не треба заборавити да су пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу.

Такође, земља се налази између Истока и Запада, и зато је јако тешко њом управљати, додао је Добели. "Али српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд", рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Иначе, званични програм је почео емитовањем кратког анимираног филма, након чега је оснивач организације "World minds" Добели поздравио публику на српском.

Захвалио је на гостопримству, уз опаску да је "толико српског научио за сада", и заслужио аплауз присутних.

"Србија може да буде кључна за дигиталну економију"

Директор "Рингијера" Марк Валдер изјавио је да би Србија могла да буде кључна тачка региона у сфери дигиталне економије и иновација.

Валдер је причао како је дошло до тога да се скуп организује у Београду. "Пре годину и по дана у Цириху сам водио ову конференцију и позвао вашег председника и премијерку. Имао сам разговор са њима на бини. Толико им се допало да су након тога рекли: Хајде да доведемо овај симпозијум у Србију", рекао је Валдер.

"Ово је типично за Србију, да својим шармом учини да се 'World Minds' не одржава ни у Берлину, ни у Барселони, већ у Београду. Србија стално иде напред, Србија је иновативна и мислим да је ово тек почетак", нагласио је Валдер.

На питање шта као оснивач иницијативе "DigitalSwitzerland" мисли о иницијативи "Дигитална Србија", Валдер је рекао да би Србија дефинитивно могла да буде кључна тачка у овом региону када су дигитална економија и дигиталне иновације у питању, као и дигитално образовање.

На геополитичко питање како би Европа требало да се постави у овом тешком тренутку, када у свету букти трговински рат између САД и Кине, оценио је да Европа мора да схвати да може опстати једино ако је јака.

"А то може само ако је уједињена, а не разједињена. Ускоро ће и европски избори, видимо да националисти јачају и теже да преузму Европски парламент, што је веома опасно", истакао је Валднер.

"World minds" сваке друге године у Србији, прилика за склапање посла

Србија је прва земља у свету, поред Швајцарске, у којој се одржава конференција "World minds".

Убудуће, сваке друге године Србија ће окупљати домаће и светске врхунске стручњаке из области привреде, науке, културе и политике.

Макс Рејнер из компаније "Бирдли", један од аутора симулатора летења, каже да они служе за забаву, али и едукацију. Већина клијената су, додао је, из области забаве, али се симулатори могу наћи и у музејима и биоскопима.

Марија Митровић Данкулов из "Теслаграма" каже да они наносе љуспице лептирова на физичке предмете да би их заштитили од фалсификата. Наводи да још увек немају компанију, али траже партнере за развој "Теслаграм" технологије.

У ову заједницу улази се по позиву. Не примају пријаве и моле људе да не покушавају да остваре контакт ако нису међународни научници.

Чланови морају да плате 12.000 франака годишње. За оне који до тога још нису стигли, данашњи догађај био је прилика за склапање посла.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара