Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда о потврди власништва манастира Дечани над 24 хектара земље у близини манастира ни по цену да изгуби функцију челника општине, јавља Коха.

Средином маја прошле су три године откако је косовски уставни суд потврдио одлуку Врховног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље у близини манастира.

Ова годишњица, као и претходна, била је повод за дипломате на Косову, тачније америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета и шефице Канцеларије ЕУ на Косову Наталије Апостолове да позову косовске власти да спроведу ову одлуку највише правне инстанце у косовском правном систему.

Позив је наишао на жустре реакције огранка Лиге историчара Косова у Дечанима, као и председника ове општине.

Док је Лига историчара Косова апел Апостолове назвала "опасним, антидемократским и расистичким", јер позива на спровођење "неуставне одлуке Уставног суда" која датира "из система насилних закона Милошевића који су дискриминаторни и неважећи на Косову", председник општине Дечани, који одбија да поступи по одлуци суда и земљу у катастар упише као манастирску, одлуку суда описује као "једнострану".

Рамосај тврди да одлуку неће спровести, јер она представља ударац за економски развој општине Дечани, чиме се "убија нада грађана ове општине", преноси Коха.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Ali znas,

MORACES!!!!

(четвртак, 23. мај 2019, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Nicija nije gorela do zore

Pa nece ni vasa.Dzabe Vam vasi mentori kad to nije Vasa zemlja niti svetinje.Vekovima zatirete srpske tragove postojanja na tim prostorima od kuca njiva spomenika crkvi.Jednom ce i tome doci kraj.Sva mrznja prema svemu sto je srpsko nikom nije dobro donela nece ni Vama.To sto ne postujete odluke vasih tzv.kosovskih institucija govori o vama.

(четвртак, 23. мај 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Bice jos ovakvih primera - nazalost

Albanski silnici mogu da rade sta hoce sve dok "medjunarodna zajaednica" nista ne preduzima. Sa zaljenjem mora se konstatovati da ce divljanja Albanaca biti jos. Jer, kako drugacije tumaciti nepostovanje odluka najvisih sudskih instanci. "Medjunarodna zajednico": Probudi se vec jednom!!!