Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда о потврди власништва манастира Дечани над 24 хектара земље у близини манастира ни по цену да изгуби функцију челника општине, јавља Коха.

Средином маја прошле су три године откако је косовски уставни суд потврдио одлуку Врховног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље у близини манастира.

Ова годишњица, као и претходна, била је повод за дипломате на Косову, тачније америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета и шефице Канцеларије ЕУ на Косову Наталије Апостолове да позову косовске власти да спроведу ову одлуку највише правне инстанце у косовском правном систему.

Позив је наишао на жустре реакције огранка Лиге историчара Косова у Дечанима, као и председника ове општине.

Док је Лига историчара Косова апел Апостолове назвала "опасним, антидемократским и расистичким", јер позива на спровођење "неуставне одлуке Уставног суда" која датира "из система насилних закона Милошевића који су дискриминаторни и неважећи на Косову", председник општине Дечани, који одбија да поступи по одлуци суда и земљу у катастар упише као манастирску, одлуку суда описује као "једнострану".

Рамосај тврди да одлуку неће спровести, јер она представља ударац за економски развој општине Дечани, чиме се "убија нада грађана ове општине", преноси Коха.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво