Избори за ЕП – Србија не гласа, али ће бројати сваки глас

Пола милијарде грађана ЕУ од четвртка до недеље гласа на највећим вишедржавним изборима у свету – изборима за Eвропски парламент. Осим Брегзита, Унију брину и јачање популизма, екстремне деснице, миграције, привредна кретања, односи са Русијом. Србију – да ли и колико могу да одложе дуго очекивано проширење?

На изборима за Европски парламент Србија не гласа, али ће бројати готово сваки глас. У недељу увече знаће се колико десно и евроскептично иде Европски парламент, али и друге институције.

"Долази крај двопартијском консензусу унутар Европског парламента, барем се тако предвиђа, да ће први пут странке напредњака и социјалиста имати испод 50 одсто укупног броја посланика. Такође се предвиђа јачање снага које су екстремније орјентације, било десне или леве", објашњава Иван Вејвода из Центра за демократију.

За трећину више места се прогнозира за Алијансу народа и нација, групу националистичких и евроскептичних странака где је, на пример, и партија Марин ле Пен која је противник проширења.

"Главно питање у Француској је да ли ће изборе добити Марин ле Пен или Емануел Макрон. Левица неће направити лош резултат, али је толико подељена да неће добити велики број посланика. Европа и њени грађани треба да се врате на темеље ЕУ, да се боре за демократизацију и одбију да буду талац између оних који хоће Европу нација и Европу националиста", истиче Жан Ив Леконт, члан Сената Француске.

И пре приче куда иде ЕУ, избори су већ одложили објављивање годишњег извештаја о напретку Србије са априла за крај маја. У међувремену је још једном одложен и Брегзит. Иако ће Британци гласати, већ се говори о попуњавању упражњених места када Велика Британија оде из Уније.

"Они су већ поделили у садашњем парламенту добар део места, али су оставили 47 места празно. Објашњење – због будућег проширења", наглашава Душко Лопандић, бивши амбасадор Србије при ЕУ.

Места ће можда бити у клупама, али их нема у буџету. Иако се 2025. помињала као година уласка Србије у ЕУ, у европском буџету до 2027. нема ставке о проширењу. Ипак, то није обесхрабрило домаће политиларе. Не обесхрабрује ни кандидате за Европски парламент.

"Залажемо се да све земље Западног Балкана уђу одмах у ЕУ и то заједно. Сматрамо да је пријем 10 земаља 2004. био много успешнији него земаља појединачно и ЕУ би требало да престане да се тога плаши", тврди Дејан Јовић, кандидат СДСС-а за изборе за ЕП.

Можда се парламент неће директно питати о проширењу, али ће изгласати нову Федерику Могерини и Јоханеса Хана. Гласа и о резолуцијама која се баве напретком Србије на европском путу. Одлучују и колико ће новца до Србије стићи из претприступних фондова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво