Вулин о "Данима капетана Лешија": Слављење терористе у Бујановцу

Поводом најаве манифестације "Дани капетана Лешија", некадашњег команданта ОВПБМ, министар одбране Александар Вулин поручио је да је то терористичка организација и да нико ко је био у њој не заслужује поштовање. Председник Координационог тела Зоран Станковић најавио је реакцију на законом прописан начин.

Александар Вулин пита шта је потребно тужилаштву да реагује у случају манифестације којом ће се у Бујановцу три дана славити командант ОВПБМ Ридван Ћазими, који је, како каже, терориста и доказани убица.

Подсећа да је недавно забрањена пројекција филма "Балканска међа" у Дому културе у Бујановцу и то под, како наводи, срамним образложењем да би се могла тиме узнемирити осећања Албанаца у Бујановцу, а сада, додаје, у Бујановцу организује се слављење терористе и руководство општине не брине да ли ће Срби тиме бити узнемирени.

Коментаришући најаву обележавања "Дана капетана Лешија" у Бујановцу, министар је рекао да је "ОВПБМ терористичка организација, те да нико ко је био у њој не заслужује поштовање.

Осим тога, како наводи у саопштењу за медије, Србија се ни у једном споразуму није обавезала да ће се успомена на убијене терористе и распуштену, поражену организацију славити и обележавати.

"Не знам шта је потребно тужилаштву да реагује, али једном морамо показати да слављење убица Срба у Србији, једноставо није дозвољено", закључио је Вулин.

Станковић: Не реаговати на манипулације и лажи

Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, каже да су те три општине биле и да ће остати састави део територије Србије и најавио реакцију поводом манифестације "Дани капетана Лешија" на законом прописан начин, уколико надлежни органи процене да је учињена повреда закона.

"Тачно је да постоји несклад између изјава појединих албанских лидера и њиховог поштовања закона Србије. Локални албански лидери у свакодневном раду поштују законе наше земље и заједно са нама раде у корист грађана тих општина", наводи Станковић у саопштењу за медије.

Напомиње и да су им албански лидери Еди Рама, Бујар Нишани и Илир Мета приликом посета тим општинама говорили да све своје проблеме као грађани наше земље решавају у оквирима органа Републике Србије, али примећује да "позивање на прошлост коју не деле сви грађани ових општина није пут у будућност коју желимо да градимо заједно".

"На провокације, лаж и манипилације немамо право да реагујемо, уважавајући интересе грађана Републике Србије који нас обавезују на одговорно, професионално и цивилизовано понашање", закључио је Станковић.

Подсећа да Координационо тело има улогу и обавезу да координаише рад између локалне самоуправе и Владе Србије и других државних органа те напомиње да то владино тело нема извршну надлежност која подразумева санкционисање незаконитих и других понашања.

Такође, поручује да је поштовање закона обавеза свих њених грађана и да не може да се тумачи као притисак и нарушавање права било које личности без обзира на националну и верску припадност.

Претходно је на званичним страницама бујановачке општине објављено да ће и ове године бити одржано обележавање Дана Ридвана Ћазимија, познатијег као "капетан Леши".

Програмом је предвиђено одржавање литерарних вечери, фудбалског турнира, Меморијалне академије, преноси портал Бујановачке.

Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца (НСА), рекао је да та институција није организатор овог догађаја, али да ће се одазвати позиву организатора.

Ћазими је био један од вођа албанске паравојне формације, Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ).

Погинуо је у сукобу са српским снагама безбедности 24. маја 2001. у околини Великог Трновца.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 19:11) - Петрија [нерегистровани]

Енергично деловати

Државни органи су дужни да штите јавни ред и мир. У том смислу треба предузети све мере како би се спречило ремећење јавног реда и мира и најављено извршење кривичних дела. Ово је провокација, али ипак сада им треба показати зубе и то деловати врло енергично.... Из авиона се види да се ради о сепаратистима, а у целом свету се зна како се са таквим опасним криминалцима "разговара".

(среда, 22. мај 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Hoce li drzava Srbija vec jednom hitno reagovati

?

(среда, 22. мај 2019, 17:24) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Kada cemo da postujemo sebe

Pa to nigde nema niti sme, samo u Srbiji Srbi mogu da se vredjaju . Dokle vise, kada cemo uvesti takve zakone da se to vise bez kazni nedesava

(среда, 22. мај 2019, 17:22) - FORum LIvii [нерегистровани]

da li ce neko reci DOSTA

O oruzanoj pobuni Arnauta , njihove paravojne teroristicke jedinice su ubile 18 srpskih Policajaca i 6 vojnika Vojske SRbije .
Setimo se da su Arnauti zahtevali da bude izmesten spomen obelezje nasim hrabrim vojnicima i Policajcima, i da je to na insistiranje medjunarodne zajednice i ucinjeno.
Sada nam se Arnauti smeju u lice i rugaju , spomenikom vodji arnaustskog vodje i svecanostima njemu u cast .