Закон о главном граду пред посланицима

Скупштина Србије на новој седници расправља о измени закона о главном граду, чији је циљ децентрализација у корист грађана. Престоница ће своје надлежности моћи да пренесе на општине, па и у погледу оснивања јавних предузећа и већих овлашћења у издавању грађевинских дозвола и леглизацији. Опозиција замера што се закон доноси по хитном поступку и без јавне расправе.

Измене Закона о главном граду ће, како је речено у расправи, донети децентрализацију престонице.

Грађани ће моћи да завршавају послове у општинама у којима живе, а циљ је и да приградске општине лакше доведу инвеститоре, уз разне погодности.

Према овим изменама, република ће неке надлежности пребацити на Београд, док ће Београд моћи да их делегира приградским општинама.

Градска зона ће имати десет општина, а приградска седам.  

Оне ће уз сагласност града моћи да оснивају јавна предуизећа и да имају надлежности у појединим областима попут пољопривредне инспекције, образовања и спорта.

"Децентрализацијом града Београда стварају се услови да градске општине у пуној мери остварују своје потенцијале за развој привлачење инвестиција чиме могу да се остварују практично као да су јединице локалне самоуправе. Све ово може да произведе и боље услуге ка грађанима Србије", наводи министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић. 

Градске општине моћи ће да издају грађевинске дозволе за објекте до 1.500 квадрата, приградске до 5.000 квадрата. Легализацију ће градске моћи да раде до 400 квадрата, а приградске до 3.000.

Опозиција сматра да то отвара простор за корупцију.

"Треба прописати надлежност у случају легализације објеката али да јој се стриктно да прописано шта може, а шта не може и колики је ценовник за сваку легализацију, да се не оставља ништа на вољу службенику", наводи Војислав Шешељ.

Татјана Мацура наводи да је у вези са овим законом потпуно изостала јавна расправа да одборници скупштине града нису имали прилике да се упознају са законом, али ни грађани Београда.

"Када је реч о изменама закона као што је случај с овим који нису великог обима, нема потреба за јавном расправом те врсте. Приградске општине ће на овај начин постати конкурентније и интересантније за инвестиције. Имају могућност за планску документацију, легализацију и изградњу објеката неће више ништа спречити инвеститоре да код њих дођу", Александар Марковић из СНС-а.

Посланици на седници треба да потврде и нека кадровска решења у правосуђу.  

број коментара 0 Пошаљи коментар