Српска листа кажњена са 6.000 евра

Српска листа, чији су кандидати изабрани за градоначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије, кажњена је са укупно 6.000 евра.

Српска листа је кажњена са по 2.000 евра за три кршења правила у изборној кампањи уочи одржавања ванредних избора за челнике тих општина.

Како преноси РТК2 на српском језику, све три казне изречене су због окачених плаката и постера на местима која за то нису предвиђена.

Прва казна од 2.000 евра изречена је зато што су неколико дана пре избора, тачније 16. маја, у центру Северне Митровице, на јавним местима током надгледања примећени плакати политичког субјекта Српска листа.

Закон о општим изборима дефинише да "су забрањене активности политичких субјеката током изборне кампање које обухватају и забрану постављања плаката, постера и обавештења на јавним путевима".

Фотографије Горана Ракића окачене су на бандерама и стубовима на јавним путевима, што представља кршење Закона о општим изборима. За овај прекршај, ова партија није уложила приговор.

"Изборни панел за жалбе и представке је обавестио српски политички ентитет да жалбу треба уложити до 18. маја 2019. у 16 часова, али овај политички субјект није послао никакав одговор у вези са овим", наводи се у одлуци.

Друга казна од 2.000 евра изречена је Српској листи зато што су током надгледања изборне кампање уочене неправилности у Зубином Потоку, где су на главном путу у Зупчу на бандерама постављени плакати кандидата ове партије, што је забрањено законом.

И трећа казна овој партији изречена је на 2.000 евра од стране ИПЖП.

Разлог је сличан другим казнама, постављање фотографија кандидата на јавној расвети на јавним местима.Избори за градоначелнике одржани су у Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану и у све четири општине победили су кандидати Српске листе.

Избори су одржани у недељу и протекли су без инцидената.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Danska i izbori

Dodjite u Dansku, upravo su izbori i za EU 26-maj a i za parlament 5-juni. Na svakoj banderi bukvalno visi neki od predstavnika raznih partija ! O cemu vi pricate bre dole? Pa ovdje bi sve partije bankrotirale kada bi im neko naplacivao tolike kazne a tek da ne pricam o pravu na slobodno izrazavanje i slobodi glasa !