Приштинска дипломатија на два колосека, Тачи с Рамом, Харадинај са Метом

Косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај састали су се, одвојено и у различитим градовима, са председником и премијером Албаније, Иљиром Метом и Едијем Рамом у склопу припрема за наредни велики скуп посвећен косовском проблему - париском самиту заказаном за 1. јул.

Односи Тачија и Харадинаја већ месецима су у озбиљном процепу, пре свега због одбијања премијера да укине таксе за српске производе, што су од Приштине у више наврата затражили представници САД и Европске уније.

"Као и увек, задовољство ми је да се састанем са премијером Едијем Рамом. Разговарали смо о политичкој активности на Косову, Албанији и региону, као и о припремема Косова за самиту у Паризу", написао је Тачи на Фејсбуку, после састанка са албанским прмеијером у Тирани.

Готово истовремено, у Драчу су се састали Мета и Харадинај, али је и тај састанак протекао без обелодањивања детања разговора.

"Имао сам посебно задовољство поново поделити мишљење са премијером Рамушем Харадинајем у Драчу о заједничким изазовима који јачају односе између две земље и заједничку европску перспективу", написао је Мета на Фејсбуку.

Харадинај је на истој друштвеној мрежи написао да су Мета и он имали "јединствене ставове о темама значајним за Косово и Албанију".

Састанак почетком јула у Паризу договорен је на недавно одржаном берлинском самиту, који су иницирали немачка канцеларка и француски председник, Ангела Меркел и Мануел Макрон, у истом формату.

Однос Раме и Мете, упркос чињеници да су коалициони партнери, сличан је ривалитету између Тачија и Харадинаја.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво