Брнабић: Односи Србије и Хрватске важни за стабилност региона

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота разговарали су о ситуацији у региону и билатералним односима две земље.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да су односи Србије и Хрватске важни за стабилност региона и да је неопходно унапређење дијалога и интензивирање сарадње на решавању отворених питања.

Према речима хрватског амбасадора, прикључење Западног Балкана Европској унији кључно је за просперитет свих земаља региона. То ће бити једно од важних питања током председавања Хрватске Савету Европске уније у првој половини 2020. године.

Гордан Бакота је известио председницу Владе да је циљ Хрватске да током председавања организује Самит ЕУ – Западни Балкан, на којем би важна тема била управо европска перспектива региона и проширење ЕУ.

На састанку је истакнута важност унапређења односа у области права мањина, како би сви грађани, без обзира на националност и етничку припадност, били једнако третирани.

У интересу обе државе је и унапређење у домену прекограничне сарадње, коришћењем ИПА фондова.

О инфраструктурној сарадњи, Брнабић је истакла унапређење железничког саобраћаја, објашњавајући да ће 2020. године, у домену инфраструктурних пројеката, фокус Србије бити управо на железници.

На састанку се разговарало и о сарадњи привредних комора Србије и Хрватске и плановима за организовање привредног самита две државе током 2019. године.

Премијерка Брнабић и амбасадор Бакота сагласили су се да би посета председника Владе Хрватске Андреја Пленковића Србији у предстојећем периоду била добар сигнал за даље унапређење сарадње и међудржавног дијалога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво