Србија увела доживотну робију за најтежа кривична дела

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Кривичног законика са 159 гласова "за". Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације "Тијана Јурић".

Усвајању измена Кривичног законика, који предвиђа доживотну робију за силоватеље и убице деце, присуствовали су Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић", чију је иницијативу потписима подржало готово 159.000 грађана, и Иван Јовановић, новинар Блица, јавља скупштински извештач РТС-а.

Осим владајуће већине, измене Кривичног законика су гласовима подржали и радикали, посланици Лиге социјалдемократа Војводине и још два посланика опозиције – Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић.

Гласању нису присуствовали посланици који бојкотују рад парламента, иако су, према њиховим речима, потписима подржали грађанску иницијативу. 

Посланици су усвојили и измене Закона о кривичном поступку.

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације "Тијана Јурић" предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Скупштина Србије усвојила је Закон о спречавању корупције којим се проширују надлежности Агенције за борбу против корупције и њена независност и финансијска самосталност.

Нова законска решења дају права Агенцији да у сваком тренутку може да има увид у рачуне функционера, који, ступајући на дужност, морају да пријаве своје приходе и имовину, као и имовину својих супружника, деце, родитеља, браћа и сестара.

Агенција има право на увид у банкарске рачуне функционера, а за остала лица и повезана лица, ако постоји сумња, потребна је њихова сагласност. 

Усвојене су измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, Закона о извршењу кривичних санкција и Закона о кривичном поступку. 

Скупштина Србије усвојила је више финансијских уговора, међу којима је и о зајму за кредит за изградњу дела ауто-пута на деоници Прељина–Пожега. Реч је о 445 милиона долара зајма од кинеске Експорт-импорт банке.

Потврђен је и уговор о зајму за кредит за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије за деоницу Нови Сад – Суботица. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво