Србија ове године отвара амбасаду у Гани

Министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у посети Гани, најавио је да ће ове године бити отворена амбасада Србије у тој афричкој држави. Дачић је позвао све земље да сачекају крај разговора Београда и Приштине, да до тада имају статусно неутралну позицију и тако дају подршку дијалогу.

"Србија је донела одлуку и саставила буџет, амбасада ће бити отворена ове године", рекао је Дачић у Акри након састанка са колегиницом из Гане Ширли Бочвеј.

Он је додао да је у току процес одлучивања да се именује почасни конзул у Акри, Стив Мавуењега.

Дачић је подсетио да су у протеклом периоду његова колегиница из Гане, као и председник парламента и министарка телекомуникација те земље, боравили у посети Србији, чиме су, каже, створени услови за поновно подизање ниова односа две земље какви су били у време Тита и Нкруме.

Он је указао да су проблеми, пре свега, настали због тога што је Гана у јануару 2012. године донела одлуку, за Србију прилично неочекивано и изненђујуће, да призна Косово.

Због тога је Србија, иако је била донета одлука о отварању амбасаде, од тога одустала и та амбасада никада није отворена, подсетио је шеф српске дипломатије.

"То питање морамо да превазиђемо да бисмо могли да оставарујемо сарадњу каква би требало да буде између две земље", рекао је Дачић и додао да је зато и донета поново одлука о отварану амбасаде.

Ширли Бочвеј je рекла да је Гана започела процедуру за поновно отварање амбасаде у Београду. "Они су одлучили да отворе амбасаду у Акри. Ми смо у процесу поновног отварања наше амбасаде у Београду, коју смо морали да затворимо у једном тренутку", рекла је Бочвеј.

"Земље да сачекају крај дијалога"

Ивица Дачић је раније данас у Акри позвао све земље да сачекају крај разговора Београда и Приштине, да до тада имају статусно неутралну позицију и тако дају подршку дијалогу.

"Наша молба за све је да се има у виду да дијалог Београда и Приштине и даље траје и да је питање очувања територијалног интегритета доста тешко питање, које може да задеси сваку земљу. Ако се свет руководи политиком једностраних аката, да једна мањина може да прогласи своју државу - онда се све државе доводе у опасност", рекао је Дачић на састанку са колегиницом из Гане Ширли Бочвеј.

Дачић је додао да након изношења резултата дијалога у УН, земље могу да одлуче да ли ће поштовати резултат.

"Тиме би се дала подршка дијалогу, јер Приштина каже није потребно водити дијалог када је по њиховом тврђену независност признало 116 земаља, што је лаж", рекао је Дачић и навео да због тога Албанци кажу да нема потребе да причају о компромису.

Министар је подсетио да је у последње две године 13 земаља повукло призање, да Косово није успело да уђе ни у Интерпол, ни Унеско, ни УН, ни бројне друге организације

Дачић је поручио да то питање односа мора да се превазиђе како би Србија и Гана могле да наставе сарадњу каква би требало да буде између две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво